Bram Boon (foto) s-a intors in Romania pentru un nou mandat dupa ce a mai detinut functia de CEO al ING Asigurari de Viata Romania si in perioada 2004–2008, cand s-a impus in piata ca un specialist cu o vasta expertiza. Bram Boon o urmeaza in functie pe Cornelia Coman, care a fost recent numita in functia de director general ING Asigurari de Viata si Pensii Ungaria.

Wall-Street.ro: Ce ne puteti confirma sau infirma despre zvonurile cu privire la exit-ul ING din piata locala de asigurari?

Bram Boon: Incep prin a spune ca ING Asigurari de Viata este cea mai mare companie de asigurari de viata din Romania si va ramane pe piata pentru mult timp de acum incolo. In nici un caz nu avem intentia sa parasim aceasta piata pe care am dezvoltat-o timp de peste 15 ani.

Acestea fiind spuse, as vrea sa ma aplec putin asupra termenului de “dezinvestire”, cel care a provocat o serie de neintelegeri in ultima perioada. Prin “dezinvestire” noi intentionam sa cream o companie independenta de banca, ce-si pasteaza aceiasi angajati si deserveste aceiasi clienti, dar cu un nume diferit de ING. Astfel, din perspectiva derularii afacerii, nimic nu se va schimba, iar pentru clienti si termenele contractelor lor nu va exista niciun impact.

Cea mai recenta noutate cu privire la acest demers se refera la extinderea termenului limita impus de Comisia Europeana pentru acest proces - astfel incat, in ceea ce priveste business-ului din Europa, acordul in forma actualizata prevede ca mai mult de 50% din proces sa fie incheiat pana la sfarsitul anului 2015, iar diferenta pana la finalul anului 2018. Cu alte cuvinte, avem mai mult timp la dispozitie pentru a crea o companie europeana independenta de asigurari, pensii si investitii si, asa cum s-a anuntat inca din vara acestui an, scenariul de baza prevede lansarea unei oferte publice initiale (IPO). Acelasi scenariu este prevazut si pentru business-ul de asigurari si pensii din SUA.

Daca vreti, putem numi acest proces si “vanzare” - deoarece ulterior procesului de listare oricine va putea cumpara actiuni listate pe piata de capital la noua companie de asigurari formata. Dar asta se intampla chiar si in prezent, doar ca in acest moment cei care cumpara o actiune ING cumpara la pachet actiunile companiilor componente din grup (banca, asigurari, etc).

As vrea sa precizez de asemenea ca aceasta abordare nu se aplica singular doar la ING, ci la nivel european tot mai multe grupuri finaciare integrate urmeaza procese similare de simplificare a modelelor de business pentru a se adapta noilor realitati economice. Din punctul meu de vedere exista si un alt avantaj in acest proces: prin separare va exista o concentrare mai mare asupra business-ului de asigurari.

WS.ro: Ati lucrat dintotdeauna in piata de asigurari? Cand v-ati inceput cariera la ING?

Bram Boon: In luna februarie a anului urmator implinesc 30 ani de cand sunt alaturi de ING. Cand am terminat studiile in matematica in 1982, am inceput sa lucrez in compania nationala olandeza de asigurari. Grupul ING s-a infiintat cativa ani mai tarziu, cand compania la care lucram a fuzionat cu Post Bank si cu ING Bank.

Cariera mea a fost intotdeauna strans legata de industria de asigurari, cu o singura exceptie. O perioada de patru ani am lucrat si pentru ING Bank. A existat un schimb de manageri intre cele doua companii ale grupului, la acea vreme, si astfel am ajuns timp de patru ani in industria bancara. Dar intotdeauna in cadrul grupului ING. Si pot spune cu sinceritate ca inca nu m-am plictisit, deoarece avantajul de a avea atat de multe companii in cadrul grupului, ofera posibilitatea managerilor de a se muta la anumite intervale de ani, la alte companii. Desigur cultura organizationala este poate similara, dar experienta profesionala si modalitatile de lucru sunt complet diferite. Astfel, devine intotdeauna surprinzator si motivant. Nu am simtit niciodata nevoia de a parasi grupul. Dar, cazul meu reprezinta o exceptie in ziua de astazi.

In prezent, tinerii nu mai sunt atrasi de a-si construi o cariera intr-o singura companie. Dupa doar cativa ani, acestia parasesc compania respectiva, pentru alte provocari. Cu toate acestea, aici in compani din Romania cunosc foarte multi colegi care sunt alaturi de aceasta companie inca de acum 15 ani. Nu numai in structura de management, ci si in cadrul fortei de vanzari. Peste 15% dintre colegii din forta de vanzari sunt alaturi de noi inca de la infiintarea ING Asigurari de Viata.

WS.ro: Ati detinut pozitia de CEO al ING Asigurari de Viata si in perioada 2004 - 2008. Ce considerati ca s-a schimbat de atunci si pana in prezent in piata romaneasca?

Bram Boon: Economia s-a schimbat dramatic, comparativ cu perioada primului meu mandat de CEO in Romania. Intre anii 2004 si 2008 puteai spune ca totul cunostea un “boom” in economie, iar un stimulent important venea din partea bancilor ale caror oferte de creditare erau foarte accesibile pentru populatie si firme. Exista, de asemnea, o dinamica pozitiva in ceea ce priveste cresterea business-ului unei companii de asigurari. Aceasta perioada a coincis cu reforma din sistemul de pensii ceea ce a oferit un plus de dinamica, iar asigurarile de viata cresteau extrem de reprede.

Dupa 2009, cand criza financiara s-a facut simtita si in Romania, vanzarile de asigurari de viata au cunoscut o scadere importanta. Cu toate acestea, piata a continuat sa creasca, dar dinamica este total diferite comparativ cu perioada in care am fost prima data in Romania. Exista mult mai multa instabilitate economica si politica, iar acest lucru se reflecta in comportamentul clientilor. Acestia solicita mult mai multa transparenta, mai multe indrumari si consultanta.