Cornelia Coman (36 de ani), director General ING Asigurari de Viata, va prelua functia de director general ING Asigurari de Viata si Pensii Ungaria, de la 1 iunie. Traseul profesional al sefei ING Asigurari nu este insa singular, dupa ce compania olandeza a promovat in ultimii 10 ani alti doi manageri de asigurari si pensii la nivel de grup.
Olandezii de la ING Asigurari de Viata au incheiat prima polita de asigurare traditionala pe piata romaneasca la 1 iulie 1997. A urmat apoi un start in forta, sub conducerea expatului olandez Jetse de Vries, prin lansarea primelor produse de tip unit-linked (cu componenta investitionala) din Romania si lansarea asigurarilor suplimentare de sanatate, incepand cu anul 1999.

Jetse de Vries a condus compania din Romania numai o perioada de doi ani (1997-1999), pentru ca, ulterior, sa aplice pentru o pozitie similara in Spania. Printre primii angajati ai companiei ING Asigurari de Viata, inregistrata oficial pe 24 ianuarie 1997, s-a numarat Violeta Ciurel, care a ocupat mai intai pozitia de director de marketing si training pentru vanzari timp de doi ani (1997-1999), iar ulterior a coordonat departamentul de operatiuni, pe asigurari, respectiv evaluarea riscului, credite, depozite.

In ianuarie 2000, dupa ce Jetse de Vries a parasit Romania, Violeta Ciurel a fost promovata in pozitia de director general al companiei, pe care a detinut-o pana la sfarsitul lui octombrie 2004. O luna mai tarziu, Violeta Ciurel a plecat la Amsterdam, pentru a coordona pe rand departamentul de Global Pensions din ING, apoi ca european & international affairs director. Din aprilie 2008 a preluat conducerea diviziei de proiecte greenfield a ING Central Europe, in calitate de regional CEO start-up operations pentru ING Insurance in Rusia, Ucraina, Turcia si Bulgaria.

Se intoarce la Bucuresti, pentru a prelua in luna septembrie 2010 pozitia de presedinte al AXA Romania, filiala locala a gigantului francez de asigurari care a cumparat la inceputul anului respectiv Omniasig Asigurari de Viata de la Vienna Insurance Group (VIG). De altfel, Violeta Ciurel reprezinta unul dintre rarele exemple in care un manager roman cu experienta pleaca sa lucreze in strainatate si apoi revine in Romania pentru dezvoltarea unei noi companii financiare.

Al doilea manager roman promovat de ING la nivel de grup a fost Emilia Bunea, director general al ING Fond de Pensii, care incepand cu data de 1 aprilie 2010, a preluat functia de chief financial officer (CFO) in cadrul ING Asigurari pe Europa Centrala. Pozitia ramasa libera in urma avansarii Emiliei Bunea a fost preluata de catre Marius Popescu, director al ING Investment Management.

Compania ING Pensii SAFPAP a fost infiintata sub numele ING Fond de Pensii in 2007, odata cu lansarea sistemului de pensii private in Romania. Numele companiei a fost scihmbat in 2010.

Incepand cu data de 1 iunie 2012 si Cornelia Coman (foto), director General ING Asigurari de Viata, paraseste compania din Romania pentru a prelua functia de director General ING Asigurari de Viata si Pensii Ungaria, urmandu-l in functie pe Zsolt Kovacs, care a plecat din grup. Pe piata de asigurari de viata din Ungaria, compania olandeza este prezenta din anul 1991 si detine 16,2% din piata.

Asadar, in perioada imediat urmatoare, Cornelia Coman isi va desfasura activitatea atat in Romania, cat si in Ungaria, pana in momentul in care va putea sa transfere responsabilitatile succesorului sau. Pana la finalizarea procesului de selectie, Adrian Lupescu, chief financial officer ING Asigurari de Viata, va asigura interimatul conducerii companiei. El si-a inceput cariera alaturi de ING in anul 1998, ocupand pozitiile de actuar, director al departamentului de actuariat, director al departamentului de risc, iar de anul trecut conduce departamentul financiar.

Coman s-a alaturat echipei ING Asigurari de Viata la 1 iunie 1998, ca actuar, iar in perioada 2001-2006 a ocupat pozitia de director actuariat si management al investitiilor. In 2006, ea a fost numita director general adjunct, iar in 2008 a preluat conducerea companiei, de la Bram Boon. Ea a fost aleasa vicepresedinte UNSAR din 2008 si presedinte APAPR din 2011. Cornelia Coman este si presedinte al Consiliului de Administratie al ING Pensii SAFPAP, incepand cu 1 octombrie 2008.

Bram Boon a condus compania timp de patru ani (2004-2008), dupa plecarea Violetei Ciurel. La 1 octombrie 2008 Boon a preluat functia de director al ING Asigurari Grecia.

Ce lasa in urma Cornelia Coman?


Compania ING Asigurari este, in prezent, liderul piete de asigurari de viata din Romania, dupa valoarea primelor brute subscrise, care au cumulat anul trecut suma de 554 milioane de lei (131 milioane de euro), in crestere cu 2% fata de 2010. Profitul brut obtinut a fost de 17,8 milioane de lei, reprezentand mai putin de jumatate, comparativ cu rezultatul de 46,7 milioane lei din 2010.

In clasamentul companiilor de asigurari de viata, dupa subscrieri, ING este urmata de BCR Asigurari de Viata (344 mil. euro) si Generali Romania (96 mil. euro), potrivit datelor UNSAR.

De asemenea, valoarea activelor financiare in administrare a ajuns la nivelul de 2,1 miliarde de lei la sfarsitul anului 2011, in crestere cu 6% fata de 2010 si in acelasi timp, valoarea beneficiilor platite clientilor pentru evenimente asigurate si contracte ajunse la maturitate a fost de 63,2 milioane de lei, cu peste 18% mai mare fata de anul precedent, cand s-a situat la nivelul de 53,4 milioane de lei.

Marja de solvabilitate disponibila a ING Asigurari de Viata este de 1,65 fata de nivelul minim cerut de lege de 1, iar coeficientul de lichiditate este de 4,69 comparativ cu nivelul minim cerut.

In cazul ING SAFPAP, la sfarsitul lui 2011, fondul de pensii administrat privat detinea active nete de 2,46 miliarde de lei, in crestere cu 44,8% fata de nivelul inregistrat la finele lui 2010. Astfel, cota de piata a ING Pensii la sfarsitul lui 2011 de 38,37% din piata pensiilor private obligatorii, potrivit CSSPP.

La aceeasi data, ING avea 1.694.870 clienti in Pilonul II, dintre care 96,5% au platit cel putin o contributie de la inceputul colectarii in sistem. In ultimul an, procentul de conturi goale inregistrat a scazut, de la 4,3% in 2010 la 3,5%, iar contributia medie neta pe participant la Fondul de pensii a fost de 54,2 de lei in 2011, in crestere cu 26,6% fata de anul precedent.

Rata de rentabilitate anualizata a fondului de pensii obligatorii al ING pentru ultimele 24 de luni a fost in decembrie 2011 de 8,15%, in conditiile in care fondul ING din Pilonul II are un grad de risc mediu.



Cornelia Aurelia Coman


Nascuta la data de 26 decembrie 1974; este casatorita si are doi copii, de 8 si respectiv 3 ani.

Activitate profesionala:

• 1 aprilie 2001- 1 august 2006 - Director Actuariat si Management al Investitiilor, ING Asigurari de Viata;

• 1 august 2006- 1 octombrie 2008 - Director General Adjunct, ING Asigurari de Viata;

• 21 mai 2007 - 30 septembrie 2008 - Administrator - Membru al Consiliului de Administratie si incepand cu 1 octombrie 2008 – Presedinte al Consiliului de Administratie; ING Pensii SAFPAP.

• 1 octombrie 2008 - prezent - Director General - ING Asigurari de Viata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri