12 Decembrie 2012

Tanasescu, BEI: Autoritatea de Supraveghere Financiara trebuie condusa de o echipa de specialisti



Viitoarea Autoritate de Supraveghere Financiara trebuie sa fie condusa de o echipa de specialisti care sa transmita un mesaj coordonat pietei, a precizat vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Mihai Tanasescu.

El spune ca institutia va avea rolul nu numai de supraveghere, ci va elabora cu mediul de afaceri strategii de intarire si crestere a pietelor de asigurari, pensii si capital, aflate inca in curs de dezvoltare si consolidare in Romania.

“Cred ca aceasta initiativa vine in intampinarea unei mai bune reglementari a pietei financiare si are rolul de a crea o entitate care sa coordoneze mai bine politicile de reglementare ale celor trei entitati financiare. Aceasta dezvoltare este in linie cu modul de reglementare a pietei financiare in multe state europene”, a declarat Tanasescu pentru Wall-Street.ro.

Guvernul a anuntat ieri ca va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Mihai Tanasescu este de parere ca acest proces trebuie sa fie bine comunicat si atent implementat astfel incat piata sa nu raspunda negativ.

“Cred ca o singura autoritate este mai eficienta si mai coerenta in aplicarea regulilor si trebuie sa lucreze aproape de autoritatea de reglementare bancara. Coordonarea cu reglementarea bancara este esentiala si poate sa creeze un element de stabilitate si credibilitate”, a adaugat fostul ministru de Finante al Romaniei.

Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara si ca va mai avea astazi o noua discutie cu acesta, deoarece decizia de infiintare a unei astfel de structuri nu a fost inca luata.

Ponta a mentionat ca presedintele acestei structuri va fi numit de catre Parlament si va lucra impreuna cu Banca Nationala si Banca Centrala Europeana.

Wall-Street.ro a lansat o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor care supravegheaza piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private printr-un proces competitiv.



Citeste si