Volksbank a anuntat joi ca, in dosarul DIICOT privind fraude bancare in valoare de 85 milioane de euro, a sesizat autoritatile inca din mai 2010 pentru credite obtinute in baza unor documente falsificate si ca expunerea bancii este de doar opt milioane euro.

"In acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile inca din mai 2010 in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate este insa de circa opt milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT", se arata intr-un comunicat al bancii, noteaza Mediafax.

Surse judiciare au precizat ca Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare.

Volksbank a mentionat ca Lucian Cojocaru nu este audiat cu privire la activitatea sa in cadrul bancii.

"Volksbank are o echipa de management noua, toti membrii directoratului fiind numiti dupa septembrie 2010. Frauda a fost identificata si raportata autoritatilor in mai 2010. Banca ofera tot sprijinul autoritatilor in acest caz, iar activitatea curenta se deruleaza in mod normal”, au completat reprezentantii bancii.

Suma anuntata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) se refera la doua banci implicate in dosar.

Creditele in cauza au avut garantie imobiliara, iar Volksbank a inceput procedurile de executare silita dupa identificarea fraudei si anuntarea autoritatilor, provizionand creditele corespunzator.

Procurorii fac joi 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

Perchezitiile sunt facute de procurorii DIICOT la 48 de adrese din Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

La finalul perchezitiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT.

"Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

DIICOT nu precizeaza care sunt cele doua banci.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, in aceasta cauza ar fi vizati oamenii de afaceri Marius Locic, Dumitru si Vasile Crestin.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ancheta DIICOT la Federatia de Fotbal: care sunt acuzatiile