Lucian Cojocaru (foto), fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin, au declarat surse judiciare, potrivit Mediafax.
Potrivit surselor citate, in aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, in ancheta este vizata si sotia lui Marius Locic, au mai declarat sursele.

Reactia Volksbank


Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate.

Conform bancii, creditele beneficiaza de garantii imobiliare, Volksbank Romania precizand ca a demarat procedurile de executare silita.
Procurorii fac joi 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiul fiind de 85 mil. euro.

Perchezitiile sunt facute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala la 48 de adrese din municipiul Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

La finalul perchezitiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala.

"In fapt se retine ca, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Ce spun procurorii


Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

In acelasi dosar sunt cercetati si patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.

"Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat de membrii gruparii a fost estimata la aproximativ 85 de milioane de euro.
Suportul logistic in aceasta cauza a fost asigurat de catre Directia Generala Anticoruptie si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.

Potrivit unor surse judiciare, in aceasta cauza ar fi vizati oamenii de afaceri Marius Locic, Dumitru si Vasile Crestin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri