Intr-un proces verbal de aducere la cunostinta a acuzatiilor, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) arata ca "in perioada ianuarie 2008-decembrie 2011 (...) a aderat si sprijinit grupul infractional organizat ai carui lideri erau Adrian Martis - director executiv BRD Grup Unirea, Andrei Nanu - director comercial al BRD Grup Dorobanti si Vasile Crestin, in scopul obtinerii unor importante sume de bani in mod ilicit, prin inducerea si mentinerea in eroare a BRD Grup Unirea si Grup Dorobanti, prin folosirea documentelor contabile, folosirea contractelor comerciale despre care avea cunostinta ca nu reflecta realitatea, prin semnarea contractelor de credit in calitate de imputernicit al adevaratilor proprietari despre ale caror imobile cunostea ca sunt supraevaluate, prin semnarea contractelor de credit, in calitate de fidejusor, garant ipotecar sau administrator al unor societati comerciale, a intocmit facturi fictive, borderouri de achizitii cereale, pentru a putea efectua retrageri de numerar in vederea reintroducerii sumelor de bani in circuitul legal, dandu-le astfel aparenta de legalitate si cunoscand ca provin din activitatile infractionale".

Astfel, arata procurorii in documentul citat, s-a mijlocit obtinerea unor credite de la BRD - GSG Romania, respectiv BRD Unirea si BRD Dorobanti, si ATE Bank de catre mai multe societati comerciale, prejudiciul total in dauna BRD Unirii find de 17.784.000 de euro si 2.186.252 lei.

In dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut 20 de persoane, respectiv pe Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu, Livia Bobu, Adrian Martis, Andrei Nanu, Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).

Pentru toti cei 20 au fost formulate la Curtea de Apel Bucuresti propuneri de arestare preventiva pentru 29 de zile.
In cazul altor trei persoane din dosar, respectiv Vasile Crestin, Constantin Irinel Militaru si Mihaita Catalin Rusitoru, procurorii cer sa fie emise mandate de arestare in lipsa.

Pentru solutionarea operativa a cauzelor, persoanele pentru care se cere arestarea au fost impartite in doua loturi, solicitarile de arestare preventiva a lor fiind judecate in paralel, vineri seara, de doi judecatori, respectiv Elena Adrian Bajan si Luciana Mera.

Procurorii DIICOT au emis si 21 de ordonante de obligare de a nu parasi tara timp de 30 de zile, au declarat vineri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Omul de afaceri Marius Locic a fost retinut, vineri dimineata, de procurorii DIICOT, iar sotia acestuia a primit interdictie de a parasi tara, ambele masuri fiind dispuse in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.

Sotii Locic sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, aderare si sprijinire de grup infractional si spalare de bani.

Citeste si:

Avocatul lor a spus, la iesirea de la DIICOT, ca sotii Locic sunt acuzati de aceste fapte in legatura cu modul in care au vandut un imobil din cartierul bucurestean Dorobanti.

Aparatorul celor doi a mai spus ca imobilul a fost vandut cu 6,4 milioane de euro unei societati Prod Conserv care, pentru achizitionarea acestuia, a facut contract cu o banca.

Anchetatorii au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

"Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

In acelasi dosar sunt cercetati si patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.
"Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.