Curtea de Apel Bucuresti (CAB) arata, in motivarea arestarii preventive a directorilor BRD Adrian Martis si Andrei Nanu, ca eliberarea acestora poate crea o reactie sociala negativa, prin prisma functiilor detinute de acestia si a prejudiciului urias provocat.
CAB a dat publicitatii, miercuri, motivarea deciziei prin care a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele directorilor BRD Adrian Martis si Andrei Nanu, in dosarul fraudelor bancare estimate la 85 de milioane de euro, scrie Mediafax.

In documentul citat, instanta noteaza ca "in ce-i priveste pe Adrian Martis si Andrei Mihail Nanu, avand in vedere amploarea activitatii infractionale, pozitia pe care au ocupat-o in BRD, faptul ca s-au folosit de functia pe care o detineau, avand in vedere legatura cu ceilalti membri ai gruparii, contributia determinanta la producerea prejudiciului, faptul ca au urmarit obtinerea pe nedrept a unor sume de bani ce proveneau din contractele de creditare, se apreciaza ca fapta prezinta o gravitate deosebita si, date fiind elementele mai susmentionate, lasarea in libertate a acestora este de natura sa creeze o reactie sociala negativa".

Fara a fi vorba despre functia de exemplaritate, care este specifica pedepsei, si nu unei masuri preventive, si in acord cu jurisprudenta CEDO, tinand cont de gravitatea deosebita a faptei, de calitatea inculpatilor si de prejudiciul impresionant cauzat uneia dintre bancile cele mai importante din Romania, "se apreciaza ca lasarea lor in libertate ar pune sub semnul indoielii capacitatea institutiilor statului de a avea o reactie prompta si adecvata fata de fapte penale de acest gen", mai noteaza instanta, in motivare.

Drept urmare, CAB considera ca "lipsa antecedentelor penale nu este de natura a determina concluzia lipsei de oportunitate a privarii de libertate".

"Pe de alta parte, modalitatea in care inculpatii au actionat - in dispretul normelor ce reglementeaza activitatea bancara si prin influentarea factorilor de decizie de la nivelul conducerii BRD Societe Generale - pune in evidenta si riscul reluarii activitatii infractionale", mai arata judecatorul CAB ce a decis arestarea celor doi.

Referitor la Andrei Suditu, arata judecatorul, "se au in vedere pozitia importanta pe care a ocupat-o in grupul infractional, numarul mare al actelor materiale, contributia importanta la producerea prejudiciului, ceea ce contureaza existenta pericolului pentru ordinea publica, inclusiv prin riscul reluarii activitatii infractionale, avand in vedere ca inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, fiind condamnat anterior inclusiv pentru savarsirea infractiunii de inselaciune".

"Din aceste motive, se apreciaza ca atitudinea de recunoastere manifestata de inculpat nu are un caracter preponderent fata de celelalte aspecte mai susmentionate, pentru a putea justifica lasarea sa in libertate. Nu este aplicabil nici principiul egalitatii de tratament juridic, avand in vedere amploarea activitatii infractionale si antecedenta penala a acestuia", mai arata instanta.

In privinta Mariei Claudia Peter, judecatorul CAB "are in vedere gravitatea deosebita a faptelor, evidentiata de numarul mare al actelor materiale, de relatia stransa cu liderii grupului infractional Martis Andrei si Vasile Crestin, de contributia la producerea prejudiciului, dar si de faptul ca inculpata s-a folosit de pozitia pe care o avea in banca, asa incat, si pentru considerente ce tin de rezonanta sociala negativa a unor asemenea fapte de prejudiciere a unei unitati bancare chiar de catre angajatii acesteia, se apreciaza ca scopul prevazut de articolul 136 Cpp nu se poate realiza, cel putin la acest moment, prin lasarea in libertate a inculpatei".

Cercetarea Mariei Peter in stare de libertate, mai noteaza CAB, nu se poate intemeia nici pe aplicarea principiului egalitatii de tratament cu alte persoane care sunt cercetate in cauza de fata si care aveau atributii similare in cadrul unitatii bancare, deoarece inculpata Peter este intr-o situatie diferita de acestia, tocmai datorita amplorii activitatii infractionale, relatiei cu liderii grupului si implicarii in sprijinirea grupului infractional si prin alte modalitati decat cele ce decurgeau strict din atributiile de serviciu.

In dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, au fost arestate sambata si duminica, la propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), 11 persoane, respectiv Adrian Martis si Andrei Nanu, ambii directori la BRD, Andrei Suditu, Claudia Maria Peter (persoana care se afla in cercul foarte apropiat de relatii al lui Vasile Crestin si care executa intocmai dispozitiile date de catre cei doi directori din BRD), Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.

Luni, CAB a decis emiterea unor mandate de arestare in lipsa pentru Vasile Crestin, Constantin Irinel Militaru si Mihaita Catalin Rusitoru, numarul arestarilor ajungand astfel la 14.

Pentru alte noua persoane, printre care Ioan Crestin si Marius Locic, CAB a dispus interdictie de a parasi tara pe perioada cercetarilor.
Pentru alte 21 de persoane, au fost emise, de asemenea, ordonante de obligare de a nu parasi tara timp de 30 de zile.

In acest dosar, anchetatorii au facut, in 13 decembrie, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

"Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri