Moneda nationala si-a pastrat aprecierea de la deschidere, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat astazi un curs de referinta in scadere cu 3,11 bani, de 4,4451 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din ultimele aproape sase luni.
O rata de schimb inferioara a fost publicata de banca centrala la 27 iunie, cand euro a fost cotat la 4,4441 lei. In sesiunea precedenta, cursul s-a plasat la 4,4762 lei/euro, scrie Mediafax.

Un curs bun fata de dolar

Leul s-a apreciat si in raport cu dolarul, cursul de referinta coborand cu 1,52 bani, la 3,3636 lei/dolar, reprezentand minimul din 4 mai, cand referinta a fost de 3,3525 lei/euro.

Rata de referinta pentru francul elvetian a scazut de asemenea, de la 3,7056 lei/franc la 3,6802 lei/franc, ajungand la cel mai redus nivel din 10 mai, cand francul a fost la 3,6769 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

La deschiderea sedintei, bancile au cotat euro in apropierea nivelului de 4,45 lei, mult sub cotatiile de joi, din jurul orei 16:30, cand schimburile se perfectau la 4,4695 - 4,4730 lei/euro.

Cine cumpara lei in piata?


Dealerii spun ca aprecierea fost determinata de vanzari de valuta din partea jucatorilor straini, care cel mai probabil cumpara lei pentru achitarea titlurilor licitate joi. Pani la jumatatea zilei, cotatiile au atins un minim de 4,4405 lei/euro.

"Leul a continuat sa castige teren in debutul sedintei, in inertia unui rezultat spectaculos la vanzarea de catre Ministerul Finantelor a obligatiunilor pe trei ani, joi. Acesta a fost motivul atat pentru avansul monedei locale, cat si pentru cresterea ratelor la lei, intrucat presupusele investitii straine in titluri de stat au fost probabil finantate prin ambele piete. Cu toate acestea, volumele din piata valutara nu au depasit ieri cu mult media sumelor tranzactionate in sedintele trecute din aceasta saptamana, si nici cresterea ratelor pe termen lung nu a fost semnificativa", se arata intr-o analiza ING Bank.

Analistii bancii precizau, de asemenea, in raport ca este posibila o participare semnificativa a jucatorilor locali in cumpararea de titluri de stat joi.

Licitatiile Finantelor, un succes

Ministerul Finantelor a atras joi 3,4 miliarde lei la ultima licitatie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativa, la un randament mediu de 6,14%, in scadere fata de cel acceptat la precedenta operatiune, de 6,61%.

Valoarea programata o operatiunii era de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 5,9 miliarde lei. Dealerii spun ca investitorii sunt atrasi de randamente, avand in vedere ca pe valutele din regiune, zlot si forint, se asteapta taieri de dobanda.

"Tinand cont si de potentiala cerere naturala de valuta din piata locala, cerere in crestere la sfarsit de an, suntem precauti in privinta unui avans important al leului in urmatoarele sedinte si prognozam un interval de tranzactionare de 4,44 - 4,46 lei/euro astazi (vineri, n.r)", potrivit raportului mentionat.

In jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,4445 - 4,4455 lei/euro.

Dobanzile afisate vineri de bancile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au urcat de la 2,68 - 3,18% la 5,96 - 6,19% pe an, iar dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au crescut de la 4,98% - 5,48% la 6,03 - 6,53% pe an.

Dealerii spun ca un alt factor care a dus la cresterea dobanzilor ar putea fi generat si de faptul ca unele banci probabil nu si-au constituit rezervele minime obligatorii stabilite de BNR, iar vineri este ultima zi a actualei perioade in care institutiile trebuiau sa indeplineasca cerintele.

Cum va evolua leul in 2013?


Potrivit unui sondaj CFA Romania, 58% din respondenti considera ca leul se va deprecia in urmatoarele 12 luni in fata monedei europene, iar o treime mizeaza pe o stagnare. Procentul analistilor care vad o intarire a leului este nesemnificativ, doar 8%.

In ceea ce priveste valoarea cursului de schimb euro/leu, valorile mediane ale anticipatiilor pentru ambele orizonturi de timp avute in vedere au ramas neschimbate. Astfel, pentru orizontul de 6 luni valoarea inregistrata este 4,60 lei/euro, iar pentru 12 luni este de 4,65 lei/euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri