Un contract de credit, anulat: clientul este obligat sa restituie banii intr-o singura transa catre Volksbank

Un client care a contestat comisionul de risc ar putea sa fie nevoit sa ramburseze integral creditul de aproape 100.000 de CHF contractat de la Volksbank Romania, dupa ce Judecatoria Ramnicu Valcea a decis anularea conventiei de credit, se arata intr-un comunicat.

In primavara lui 2008, I. U. a contractat de la Volksbank Romania un credit cu ipoteca in valoare de aproape 100.000 CHF.

In octombrie 2011, dupa aparitia OUG nr. 50/2010 si in contextul in care intampina dificultati la plata ratelor, clientul a solicitat bancii sa-i restructureze creditul si sa elimine comisionul de risc.

Banca a acceptat sa negocieze cu clientul si chiar sa-i rescadenteze creditul astfel incat ratele lunare sa fie mai mici. In aceste conditii, cele doua parti au incheiat, la sfarsitul lunii octombrie 2011, un act aditional prin care sunt implementate noile conditii ale creditului.

O luna mai tarziu, clientul I. U. da banca in judecata. In cererea inregistrata pe 11 noiembrie 2011 la Judecatoria Ramnicu Valcea, clientul solicita instantei sa constate caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc din conventia initiala de credit, sa constate nulitatea acestei clauze si sa dispuna restituirea sumelor percepute cu titlu de comision de risc.

Instanta s-a pronuntat la sfarsitul lunii noiembrie 2012 in acest dosar (14956/288/2011). Prin sentinta, este constatat caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc, insa judecatoarea opteaza, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 193/2000, pentru o sanctiune mult mai drastica: anularea intregului contract.

“Ca urmare a acestei decizii, contractul de credit este anulat, iar partile trebuie aduse in situatia anterioara semnarii contractului. Asta presupune ca debitorul sa returneze integral creditul. Cand a dat banca in judecata, clientul probabil ca nu a avut in vedere o astfel de consecinta. Sentinta este cu executare”, a declarat Mihai Kehaiyan, avocatul care a reprezentat Volkbank Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri