Sistemul de pensii private va ajunge sa administreze active nete de 13,8 miliarde de lei (peste 3 miliarde de euro), la sfarsitul lui 2013, care vor reprezenta contributii si randamente acumulate a peste 6,3 milioane de participanti (conturi individuale), conform estimarilor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Estimarile au fost prezentate de reprezentantii industriei de pensii administrate privat cu ocazia evenimentului "XPRIMM Annual Forecast Meeting", organizat de Media XPRIMM.

Conform estimarilor, un "participant mediu" care cotizeaza atat pentru o pensie privata obligatorie cat si pentru una facultativa va ajunge la finele acestui an sa aiba in cont o suma care depaseste 1.000 de euro.


De asemenea, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor depasi la finele anului 2013 pragul de 6 milioane de participanti, cu 4,3% (circa 250.000 de nou-intrati) fata de sfarsitul anului 2012.

Defalcat, contributiile virate catre Pilonul II vor fi de peste 3 miliarde de lei in 2013, fata de 2,5 miliarde de lei in 2012. De asemenea, nivelul activelor nete administrate va depasi 13 miliarde de lei, cu 35% mai mult decat la finele anului trecut.

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) vor ajunge la finele anului 2013 la un numar de peste 325.000 de participanti, cu 11,3% (circa 33.000 de nou-intrati) fata de sfarsitul anului 2012. Nivelul activelor nete administrate va fi de aproximativ 780 de milioane de lei, cu 30% mai mult decat la finele anului trecut, potrivit estimarilor.

Pentru anul in curs, cele mai asteptate evenimente sunt majorarea cotei de contributie de la 3,5% la 4% din venitul brut al participantilor (Pilonul II), finalizarea procesului de integrare a personalului bugetar de ordine publica si siguranta nationala in Pilonul II, precum si dezbaterea si aprobarea legii de plata a pensiilor private.

"Sistemul de pensii private a evoluat pana acum in parametri pozitivi si singurul neajuns il reprezinta pentru moment ritmul lent al acumularii, cauzat de nivelul redus al contributiilor - motiv pentru care industria noastra saluta decizia Guvernului de a merge inainte cu reforma pensiilor private si a continua majorarea contributiilor virate catre fondurile de pensii private obligatorii, speram ca si in sensul recuperarii decalajului fata de calendarul initial. In timp, majorarea contributiilor si rezultatele investitionale pozitive, obtinute prin efortul administratorilor, vor duce la cresterea valorii contului mediu al participantilor, precum si la sporirea interesului marelui public pentru pensiile private", a declarat Mihai Coca-Cozma, vicepresedintele APAPR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »



Citește și
Coronavirus| Amânarea ratelor. Cîțu: Efortul statului va fi unul enorm
Setari Cookie-uri