Ca urmare, membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) anticipeaza, in urma unui sondaj intern, ca BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 5 februarie 2013.

Analistii mizeaza pe faptul ca dobanda de politica monetara nu va fi modificata pe tot parcursul anului
2013, aceeasi politica conservatoare urmand sa fie urmata si in cazul rezervelor minime obligatorii, care ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta.

"Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii de politica monetara la 4,75% in decembrie 2014. Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 12% si pe cele in valuta pana la 18,5% in decembrie 2014", potrivit comunicatului AAFBR.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.