"Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul AAFBR, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 1,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de miercuri, 1 iulie 2015. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca atat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei cat si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute constante pe 1 iulie", arata asociatia, intr-un comunicat.

Relaxarea politicii monetare ar putea continua in restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 6% in luna decembrie 2015 si pentru pasivele in valuta pana la 12%. In paralel, dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la 1,75% in a doua jumatate a anului 2015 conform celor mai multi participanti la sondaj.

"Opiniile referitoare la politica monetara a BNR din 2016 sunt divergente, existand un numar mic de participanti la sondaj care estimeaza o reducere a dobanzii de politica monetara pana la 1,5% in luna decembrie 2016, dar si participanti care prognozeaza un ciclu de intarire a politicii monetare, cu un nivel al dobanzii care ar putea ajunge la 2,5% in luna decembrie a anului urmator", mai arata AAFBR.

BNR a redus in luna mai dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%. Masura a surprins analistii, cei mai multi dintre acestia anticipand mentinerea dobanzii de politica monetara la 2%.