Nivelul actual al ratei cheie va fi, probabil, pastrat de catre BNR pana la finele acestui an, anticipeaza analistii.

"Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la 1,75% pana la finalul acestui an si majorata la 2,5% in anul 2017 conform celor mai multi participanti la sondaj. Repartizarea raspunsurilor individuale arata o tendinta de intarire a politicii monetare printr-o posibila crestere a dobanzii in 2017", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Ultima taiere a fost operata de BNR in mai anul trecut, cand banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la 8% la sedinta programata pe 31 martie si reduse la 6% pana in decembrie anul acesta. In 2017, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la 6%. Fata de sondajul anterior desfasurat la inceputul lunii februarie se remarca o temperare a asteptarilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei in 2017, potrivit AAFBR.

Citeste si:

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la sedinta de saptamana aceasta la 12% si reduse ulterior la 10% pana in decembrie. Anul urmator ar putea aduce o noua reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 8% pana in luna decembrie.

Dupa sedinta de joi, BNR are programata urmatoarea sedinta de politica monetara la inceputul lunii mai.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste peste 70 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, precum si companii din economia reala.