19 Februarie 2013

Ce taxe speciale plateste sectorul financiar in UE. Este suficient?



Taxa pe tranzactiile financiare a primit recent aprobarea Uniunii Europene si 11 state din zona euro se pregatesc astfel sa reglementeze si mai puternic sectorul bancar. Totusi, sectorul financiar avea si pana un regim fiscal special, avand in vedere ca majoritatea statelor din UE au introdus odata cu declansarea crizei financiare o serie de taxe pentru stabilitatea financiara si in vederea protectiei depunatorilor, dupa cum arata un raport UE.

Austria

Incepand cu 2011, Austria aplica o taxa pe activele financiare cuprinsa intre 0,055% si 0,085%, calculata pe baza balantei contabile neconsolidate. Institutiile financiare care au active mai mici de 1 miliard de euro sunt scutite de la plata acestei taxe.

De asemenea, instrumentele financiare derivate sunt taxate cu 0,013% din valoarea nominala, fara sa mai fie aplicate scutiri in acest caz.

Belgia

Belgia aplica de la 1 ianuarie 2012 doua impozite sectorului bancar. Primul, denumit Contributia pentru Stabilitate Financiara, este aplicat la valoarea totala a pasivelor unei banci din care se scade capitalul social si depozitele. Valoarea taxei este insa redusa, de 0,035%.

Al doilea impozit, Contributia pentru Fondul de Protectie a Depozitelor, reprezinta aproximativ 0,245% din totalul depozitelor parte a schemei nationale de garantare a depozitelor.

Totusi, din 2013 aceasta taxa este redusa la circa 0,15%. Oricum, pentru fiecare banca, contributia la acest fond va depinde de profilul de risc si de calitatea activelor pe care le detine.

Franta

Franta aplica din 2011 o taxa pe "riscul sistemic" in cazul bancilor. Taxa va fi platita suplimentar de institutiile financiare catre fondul de garantare a depozitelor.

Practic, statul percepe 0,25% din capitalul de baza al institutiilor financiare, in cazul in care acesta depaseste 500 milioane de euro.

Germania

Bancile din Germania trebuie sa plateasca din 2011 o taxa progresiva cuprinsa intre 0,02% si 0,04% calculata din balanta contabila ajustata cu obligatiile fata de clienti si capitalul social.

De asemenea, se percepe si o taxa in cazul instrumentelor derivate, de 0,00015% din valoarea nominala a acestora.

Ungaria

Ungaria a introdus inca de la sfarsitul anului 2010 o taxa pentru sistemul bancar, care variaza de la 0,15%, in cazul activelor de pana la 50 milioarde forinti, pana la 0,53% pentru cele care depasesc acest prag.

Baza de calcul este data de balanta activelor ajustata. Taxa este aplicata si companiilor de asigurare si brokerilor din piata de capital, dar se calculeaza diferit.

Portugalia

Din 2011, sectorul bancar din Portugalia este este supus unor taxe suplimentare, de 0,05% din pasivele ajustate ale institutiei de credit.

Totodata, instrumentele financiare derivative din afara bilantului vor fi supuse unui impozit de 0,00015%.

Letonia

Letonia aplica din ianuarie 2011 o taxa anuala pentru stabilitate financiara in sectorul bancar, de 0,036%, platita de bancile letone, dar si de sucursalele bancilor straine.

Suedia

Si in Suedia este aplicata o taxa pentru sectorul bancar, incepand cu 30 decembrie 2009. Taxa se ridica la 0,036% din totalul imprumuturilor si provizioanelor unei banci, mai putin pasivele intra-grup.

Taxa a fost insa redusa la jumatate in anii 2009 si 2010.

Marea Britanie

In Marea Britanie s-a aplicat o rata de 0,075% in perioada mai-decembrie 2011 si o taxa de 0,088% incepand cu 2012, la activele totale consolidate ale bancilor, mai putin capitalul de rang I, depozitele cu capital protejat si pasivele suverane.

Pragul de la care se calcula aceasta taxe era 20 miliarde de lire.

Romania

Romania nu aplica in prezent o taxa speciala pentru sectorul bancar si, potrivit secretarului de stat in Ministerul de Finante Claudiu Doltu, nu va introduce nici taxa pe tranzactiile financiare pe care 11 state din zona euro doresc sa o aplice.

Germania, Franta si alte noua state din zona euro pot pregati introducerea unei taxei pe tranzactiile financiare dupa ce au primit in ianuarie avizul ministrilor de Finante ai statelor din Uniunea Europeana.

Totusi, si in Romania s-a vehiculat introducerea unei taxe de solidaritate pentru profturile obtinute de institutiile financiare, de 2,5% din castigurile raportate, dar nu s-au mai facut pasi in acest sens.


Citeste si