Deputatii decid azi cine va putea sa vanda asigurari facultative de locuinta

O propunere legislativa care ar putea zdruncina piata asigurarilor facultative de locuinte se afla pe ordinea de zi a sedintei de plen a Camerei Deputatilor, scrie 1asig.ro. Proiectul, o initiativa din 2010 a Deputatului Mihai Tudose, modifica un articol din Legea nr. 260/2008.

Astfel, doar companiile actionare PAID ar mai putea sa vanda asigurari facultative de locuinta, care sa acopere cele trei riscuri obligatorii - cutremur, alunecare de teren sau inundatie. Desi Senatul a respins modificarea actului normativ, Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, potrivit publicatiei citate.

Aceasta propunere va afecta in mod direct trei mari jucatori de pe piata asigurarilor facultative: Allianz-Tiriac, Asirom si Omniasig, care nu fac parte din actionariatul PAID.

Ca urmare, daca deputatii vor aproba proiectul, cele trei companii vor fi nevoite sa intre in actionariatul PAID, in contextul in care CSA a adoptat o norma prin care a facilitat procedura de intrare in PAID pentru alte companii de asigurare interesate. Pana in prezent, insa, nici unul din marii jucatori nu a aratat oficial vreo intentie in acest sens.

In proiectul propus de deputatul Mihai Tudose, se mentioneaza ca "prin aceasta propunere de modificare si completare a legii nr. 260/208 se doreste introducerea unor precederi de ordin tehnic in Legea nr. 260/2008, specific activitatii de asigurare, astfel incat sa se asigurare premisele necesare pentru o buna functionare a mecanismelor instituite prin acest act normativ, ca de exemplu: asigurarea unei mai bune flexbilitati in modificarea valorii sumelor asigurate obligatoriu si a primelor, in functie de rezultatele din anii anteriori, precum si limitarea posibilitatii de control asupra PAID a unor societati de asigurare care fac parte din grupuri, in detrimentul societatilor de asigurare care nu fac parte dintr-un grup, corelandu-se astfel precederile legii cu cele din Legea nr. 32/2000 cu modificarile si comepltarile ulterioare.

De asemenea, aceasta propunere legislativa doreste sa remedieze unele omisiuni si neclaritati identificate in legea nr. 260/2006 care ar fi putut afetca functionalitatea activitatii de asigurare obligatorie, ca de exemplu: plata despagubirilor sa se faca direct catre PAID in baza unui centralizator intocmit de asiguratorul care a efectuat constatarea si evaluarea pagubelor. De asemenea, prin aparatul propriu PAID nu va putea efectua in nici o situatie operatiuni directe de constatare si evaluare a pagubelor in teritoriu.

Potrivit preverilor legii nr. 136/ 1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, revervele de daune se constituie pentru daune avicate, nu pentru activitatea de constatare a acestora, asa cum eronat s-a prevazut in textul legii 260/2008. Operatiunea de constatare tehnica implica ulterior constituirea unei rezerve de dauna, care se elibereaza odata cu plata despagubirilor".


Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri