Esti director financiar sau antreprenor interesat de fiscalitate? Participa la conferinta “Fiscal 2013” organizata de wall-street.ro miercuri, 3 aprilie. Pentru a participa, tot ce trebuie sa faci este sa completezi formularul disponibil aici.

Parerea, mai mult sau mai putin direct exprimata, este impartasita de trei antreprenori romani ce s-au evidentiat in mediul digital si IT.

Cernatescu, Infinit Solutions: Nu se ofera deloc avantaje in educarea tinerilor in mediul online


Andrei Cernatescu, CFO la agentia independenta de digital
Infinit Solutions, subliniaza ca, in contextul in care implementarea legilor este greoaie, este foarte greu sa incepi toate initiativele la care te gandesti.

“Multe legi sunt partial sau total interpetabile si sunt aplicabile in functie de cum sunt interpretate la momentul respectiv. Pe scurt, este un sistem atat de dinamic incat cu cele mai bune intentii pe care le ai ca si patron tot nu poti fi 100% sigur ca esti perfect sincronizat cu el”, considera directorul financiar al companiei cu afaceri de 1,2 mil. euro in 2011.

Legile respective mai sufera de o hiba – parca pleaca mereu de la o prezumtie de vinovatie. Majoritatea companiilor pleaca la drum cu intentii bune, si nu invers – poate ca si legile fiscale ar trebui si ele exprimate in acelasi sens, considera directorul financiar al Infinit Solutions.

In incheiere din aceasta perspectiva Andrei Cernatescu mentioneaza lipsa totala a unor avantaje in ceea ce priveste angajarea si formarea profesionala a tinerilor, mai ales in domeniul online “unde, sa fim seriosi, nu exista institutii de invatamant care sa ni-i scoata deja pregatiti, acest lucru ramanand in seama timpului, riscului si a banilor nostri”.

Schimband perspectiva catre cea de CFO al unei companii de dimensiuni medii, tot din cauza acestui sistem este din ce in ce mai dificil de implementat o strategie financiara la nivel macro. “Spun asta pentru ca desi marea majoritate a managerilor romani de IMM-uri nu au o strategie financiara, nici daca si-ar dori sa o aiba, nu le-ar fi usor”, subliniaza managerul.

Exista de asemenea riscul ca in orice moment sa poata aparea o lege fiscala noua care iti poate schimba toata strategia de business, fluxul de numerar sau clientii, sau chiar te poate scoate din piata.

“Acest lucru este extrem de nociv mai ales cand vine fara sa te astepti din partea «asociatului tau cu 16% la profit si 16% la dividende»”.