Cotatiile monedei nationale fluctuau usor sub 4,3850 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de luni, intr-o piata linistita, in care jucatorii au transferat volume reduse de valuta, potrivit dealerilor.

In jurul orei 16:30, operatiunile se perfectau la 4,3845 - 4,3850 lei/euro, aproape de nivelurile de la aceeasi ora de vineri, de 4,3830 - 4,3850 lei/euro, conform Mediafax.

La deschidere euro a fost cotat la 4,3800 - 4,3830 lei, iar pe parcursul zilei jucatorii au tranzactionat in intervalul 4,3790 - 4,3850 lei/euro.

Cursul de schimb a coborat spre 4,38 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de vineri, pe fondul recomandarilor unor banci straine pentru cumpararea obligatiunilor emise de Romania.

Analistii de la BNP Paribas si Societe Generale au recomandat investitorilor sa cumpere obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.

La licitatia de luni, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 300 milioane lei prin obligatiuni cu maturitatea pe sapte ani, la un randament de 5,23%, in scadere fata de costul acceptat in luna martie, de 5,61%, in conditiile in care cererea a fost de peste patru ori mai mare.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,3806 lei/euro, cu 1,54 bani mai redus fata de nivelul de la finalul saptamanii trecute. In sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,3960 lei/euro.

Totodata, paritatea pentru dolarul american a scazut cu 1,35 bani, la 3,3538 lei/dolar. Cursul pentru francul elvetian a coborat de la 3,6102 lei/franc la 3,6053 lei/franc.

Cotatiile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au urcat la 1,33 - 1,83% pe an, de la la 1,06 - 1,56% pe an. Cresterea a fost determinata de o reducere usoara a lichiditatii din piata interbancara.

In acelasi timp, randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 1,81 - 2,31%.

Potrivit dealerilor, surplusul de lichiditate este legat de nepotrivirea dintre maturitatile titlurilor de stat care vor fi emise si cea a titlurilor care ajung la scadenta in aceasta luna. Astfel, o mare parte a sumelor scadente in aprilie este posibil sa ramana in piata si sa nu fie reinvestita in titluri de stat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri