"Dezvoltarea energiei regenerabile a devenit un obiectiv strategic pentru Romania, avand in vedere taregtul ca minimum 38% din productia de energie locala sa fie realizata din surse de energie verde pana in anul 2020. De asemenea, piata (energiei regenerabile - n.r.) este transparenta si atent controlata atat in cazul certificatelor verzi, cat si a energiei traditionale. In plus, legislatia in vigoare este armonizata cu directivele Uniunii Europene si, poate ca diferenta cea mai importanta, este data de tipul investitorilor, acestia fiind foarte specializati", a afirmat Calin, la un seminar pe teme energetice, potrivit Mediafax.

Banca Romaneasca a acordat, pana in prezent, finantari de peste 50 milioane euro in sectorul energetic. Din aceasta suma, 21,3 milioane de euro au fost acordate pentru constructia a trei parcuri eoliene, cu o putere instalata de 20 MW, respectiv a unui parc fotovoltaic de 8 MW, instalatiile fiind puse in functiune in perioada august 2010 - februarie 2013.

Sectorul de real estate a fost afectat sever de criza economica, incepand cu anul 2008. O parte dintre investitorii in acest domeniu s-ar reorientat, dupa 2008, spre sectorul productiei energiei din surse regenerabile.

Zona productiei energiei alternative este cautata de investitori datorita ajutorului de stat semnificativ acordat de Guvern, prin sistemul certificatelor verzi.

Ajutorul de stat este suficient de mare incat permite dezvoltatorilor sa vanda energia la preturi mici, castigul substabtial provenind din schema de sprijin.

La sfarsitul anului trecut, din totalul unitatilor de productie a energiei alternative, aproximativ 80% era reprezentat de centralele eoliene, iar 18% de microhidrocentrale. Diferenta este acoperita de unitatile fotovoltaice.

Cei mai mari dezvoltatori de energie regenerabila din Romania sunt grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) si EDP (Portugalia).

De asemenea, compania de stat Hidroelectrica opereaza cele mai multe microhidrocentrale, a caror constructie a fost insa realizata inainte de caderea regimului comunist.