O rata de schimb identica a fost anuntata de banca centrala la 28 decembrie. In sesiunea precedententa, cursul a fost de 4,4008 lei/euro.

Leul s-a depreciat miercuri si in raport cu dolarul american, rata de referinta urcand cu 2,36 bani, la 3,3885 lei/dolar. Cotatia de miercuri reprezinta cel mai inalt nivel incepand din 8 aprilie.

In acelasi timp, cursul de referinta pentru francul elvetian a urcat la 3,5737 lei/franc, atingand maximul incepand cu 22 aprilie.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschiderea sedintei, euro a fost tranzactionat la 4,3990 lei, cursul fiind in imediata apropiere a nivelurilor de marti din jurul orei 16:30, de 4,3980 - 4,40 lei/euro.

Citeste si:

Spre jumatatea sedintei interbanacare, ordinele de cumparare de valuta din partea jucatorilor straini, care au vandut obligatiuni in lei emise de Ministerul Finantelor, s-au intensificat, potrivit dealerilor, iar cursul a trecut de 4,43 lei/euro.

"Sunt jucatori straini care ies de pe obligatiunile in lei, iar ordinele de cumparare de valuta au pus presiune pe curs, in conditiile unei piete putin lichide. La intrarea pe titluri (din lunile precedente, n.r) nu s-a observat o miscare atat de pronuntata, probabil din cauza unor cumparari indirecte de euro din partea bancii centrale", a afirmat un dealer.

La ora transmiterii acestei stiri, zlotul si forintul consemnau si ele scaderi in raport cu euro.

Dobanzile afisate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au coborat la 2,95 - 3,45%, dupa ce marti au fost la 3,53 - 4,03% pe an. Randamentele la o saptamana se plaseaza in intervalul 3,17 - 3,67% pe an.