"E nevoie de multe miliarde de euro pentru a avea o infrastructura la nivel acceptabil, Romania nu poate sa-si permita asa ceva, voi suporta eu si Guvernul toate criticile mass-media (...) Astia sunt banii pe care ii are Romania, alti bani nu avem de unde sa aducem. Sigur, noi vom incerca si vom face toate eforturile ca banii din sanatate sa fie utilizati cat mai chibzuit, sa fie feriti de fraude, sa fie dusi acolo unde este nevoie", a afirmat Eugen Nicolaescu (foto) la o conferinta despre reforma in sanatate, potrivit Mediafax.

El a aratat ca in acest moment se centralizeaza necesarul transmis de toate spitalele din tara si se va face pentru anii 2014-2016 prioritizari, aratand ca prioritatea numarul unu este boala oncologica, potrivit Mediafax.

"Prioritatea numarul unu este boala oncologica. Trebuie sa facem pentru asta eforturi mari de investitii, incercam sa vedem care sunt cele mai necesare investitii in domeniu, sa facem licitatii, acordul cadru pe cativa ani si apoi sa ne straduim pe bugete prin contracte subsecvente anuale sa completam necesarul de investitii", a mai spus Nicolaescu.
El a aratat ca doreste sa creasca infrastructura in domeniul medicinei primare ambulatorii astfel incat pacientul sa intre intai in relatia cu medicul de familie si apoi la spital.

Nicolaescu a precizat directiile pe care le are in vedere, aratand ca pentru acest an prima a fost blocarea fondurilor alocate spitalelor.

"Cu toate neajunsurile, nemultumirile, tipetele din partea unora si altora, trebuie sa punem frana la consumurile din spitale, incercand sa crestem finantarea catre medicina primara", a adaugat Nicolaescu.

El a mai spus ca in privinta infrastructurii va incerca sa gaseasca solutii pentru construirea de noi spitale, "cea mai complicata, dar mai sigura cale" fiind incheierea de parteneriate public-private, adaugand ca are cateva discutii incepute cu unii finantatori, dar poate fi nevoie de modificarea legislatiei in domeniu.