Comisia Europeana (CE) va propune limitarea comisioanelor interbancare pe care bancile si furnizorii de servicii de plata le pot percepe retailerilor la tranzactiile prin carduri la 0,2% si 0,3%, potrivit unui document preliminar al executivului comunitar, obtinut de Bloomberg.
Executivul comunitar vrea sa plafoneze comisioanele platite de retaileri la tranzactiile prin carduri la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cele de credit, arata documentul. Limitele se vor aplica initial tranzactiilor transfrontaliere, urmand sa fie extinse si la pietele interne dupa doi ani, informeaza Mediafax.

Retailerii se opun de mult timp costurilor suplimentare asociate acceptarii platilor prin carduri de credit si debit. Spre deosebire de cecuri, bancile percep comisioane, numite interbancare, pentru procesarea platilor prin card. Nivelurile acestora sunt stabilite de MasterCard si VISA, cei mai importanti operatori de retele de plata prin card, iar banii sunt transferati bancilor.

Comisioanele interbancare sunt platile realizate intre bancile acceptante si bancile emitente pentru tranzactiile care presupun utilizarea cardurilor de plata. In cazul tranzactiilor la POS, comisionul interbancar este platit de banca acceptanta (care detine POS-ul aflat la comerciant) catre banca emitenta a cardului si este suportat de catre comerciant si, indirect, de catre consumatori.

"Comisioanele restrictioneaza concurenta, intrucat cresc costul acceptarii platilor prin card de catre banci, fara sa aduca beneficii consumatorilor. (...) Se ajunge astfel la preturi finale mai mari pentru bunuri si servicii", se arata in proiectul Comisiei.

Propunerea urmeaza sa fie facuta publica saptamana urmatoare si va necesita aprobarea guvernelor statelor membre si a Parlamentului European pentru a intra in vigoare.

Reprezentanti ai VISA Europa, MasterCard si comisarului UE pentru servicii financiare, Michel Barnier, au refuzat sa comenteze. VISA Europa, operatorul celei mai mari retele de plata prin card din Europa, a propus o intelegere amiabila a unui caz similar analizat de CE.

Autoritatile de reglementare din UE au pornit mai multe actiuni in ultimul deceniu vizand cartile de credit si comisioanele, avertizand ca modul in care acestea sunt convenite colectiv este anticoncurential. Autoritatile europene au inceput in acest an o investigatie vizand comisioanele percepute de MasterCard la platile prin card in afara tarii unde acest a fost emis, de exemplu in cazul cumparaturilor facute de turisti care calatoresc dintr-un stat comunitar in altul. Compania a contestat deja la Curtea Europeana de Justitie verdictul dintr-o alta investigatie privind platile transfrontaliere prin card.

Pe langa cresterea preturilor la bunuri si servicii, comisioanele actuale ingreuneaza si intrarea pe piata a altor optiuni de plata prin card si limiteaza inovatiile in domenii precum platile prin dispozitive mobile, se arata in proiectul CE.

Ratele de 0,2% si 0,3% din documentul Comisiei se bazeaza pe niveluri propuse de VISA si MasterCard in timpul investigatiilor antitrust si acceptate de autoritatile din domeniul concurentei. Reglementarea va acoperi comisioanele interbancare pentru "toate cardurile folosite la scara larga de consumatori".

De asemenea, planurile Comisiei prevad si relaxarea actualelor reguli care cer retailerilor sa accepte toate cardurile emise de un furnizor de servicii de plata, precum MasterCard sau VISA, precum si drepturi pentru comercianti sa-i indrepte pe clienti catre "instrumente de plata mai eficiente". Furnizorii de carduri va trebui sa ofere mai multe informatii privind comisioanele si sa permita retailerilor sa transmita aceste date clientilor.

Comisioanele interbancare aplicate in Romania la tranzactiile cu carduri in sistemele VISA si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, reiese dintr-o investigatie sectoriala desfasurata de Consiliul Concurentei pe piata serviciilor de plati bancare, ale carei rezultate au fost publicate la sfarsitul lunii mai.

Astfel, in Romania, comisionul interbancar in sistemele VISA si MasterCard este de 1% si respectiv 1,2%, in timp ce in tari ca Belgia, Franta, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depaseste 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip).

Analiza realizata de Consiliul Concurentei arata ca nivelul mediu al comisioanelor achitate de comercianti catre bancile acceptante este 1,78% si 2,4% din valoarea tranzactiei. Astfel, comisionul interbancar perceput de bancile din sistemul Visa si MasterCard influenteaza, intr-o proportie insemnata, nivelul comisioanelor de servicii percepute comerciantilor si, implicit, preturile finale ale produselor si serviciilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri