CE a prezentat miercuri noile norme propuse in ceea ce priveste serviciile de plata si comisioanele interbancare la plata cu cardul, vizand limitarea acestora la 0,2% din valoarea tranzactiei in cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% pentru cele de credit, scrie Mediafax.
Astfel, Comisia vizeaza reducerea costurilor suportate de retaileri pentru platile cu cardul, in speranta ca economiile vor fi transferate mai departe, catre consumatori, prin reducerea preturilor la vanzarea cu amanuntul.

"Astazi, piata platilor din UE este fragmentata si presupune un cost ridicat, de mai mult de 1% din PIB-¬ul UE, si anume 130 de miliarde de euro pe an. Este vorba de un cost pe care economia noastra nu si-l poate permite. Propunerea noastra va promova piata unica digitala prin garantarea de plati pe internet mai ieftine si mai sigure, atat pentru comerciantii cu amanuntul, cat si pentru consumatori. Modificarile propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o bariera importanta intre pietele nationale ale platilor si vor pune capat, in cele din urma, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, intr-un comunicat publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).

La randul sau, vicepresedintele CE, Joaquin Almunia, a afirmat ca noile norme propuse de Comisie vor completa aplicarea normelor antitrust, impiedicand aparitia comisioanelor excesive.

"Comisioanele interbancare platite de comerciantii cu amanuntul se rasfrang asupra facturilor consumatorilor. Consumatorii nu numai ca nu sunt constienti de acest lucru, ci sunt chiar incurajati, prin sisteme de retributie, sa utilizeze cardurile care le furnizeaza bancilor cele mai mari venituri. Completand aplicarea normelor antitrust, regulamentul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare va impiedica cresterea excesiva a nivelului acestor comisioane pe toate planurile. Pentru prestatorii de servicii de plata vor fi create conditii de concurenta echitabile, noi actori vor putea sa intre pe piata si sa ofere servicii inovatoare, comerciantii cu amanuntul vor realiza economii semnificative datorita reducerii comisioanelor platite bancilor, iar consumatorii vor beneficia de aceasta situatie, datorita reducerii preturilor de vanzare cu amanuntul", a afirmat Almunia.

Astfel, proiectul de directiva prezentat miercuri vizeaza facilitatea si cresterea securitatii platilor pe internet, inclusiv prin introducerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului in vederea efectuarii de plati.

De asemenea, consumatorii vor fi mai bine protejati impotriva fraudei, iar costurile suportate de acestia in cazul platilor neautorizate si situatiilor de frauda vor fi reduse la maximum 50 de euro, de la 150 de euro in prezent.

Totodata, directiva revizuita sporeste drepturile consumatorilor la transferurile si remiterile de bani in afara Europei sau la plati in monede ale tarilor terte, se spune in comunicatul CE.

Regulamentu privind comisioanele interbancare va introduce, in principal, plafoane asupra comisioanelor percepute de banci de la retaileri in cazul platilor cu carduri de debit si de credit si va interzice suprataxele aferente acestor tipuri de carduri, impuse de unii comercianti si intalnite in special in cazul achizitiei biletelor de avion.

Dupa plafonarea comisioanelor interbancare pentru cardurile de consum, costurile comerciantilor pentru operatiunile de plata vor fi reduse semnificativ, suprataxele pierzandu-si astfel justificarea, noteaza CE.

Comisia vizeaza o perioada de tranzitie de 22 de luni, in cursul careia comisioanele vor fi plafonate numai in cazul tranzactiilor transfrontaliere achitate cu carduri de debit si de credit. Sunt vizate atat cazurile in care un consumator utilizeaza cardul intr-o alta tara decat cea in care i-a fost emis, cat si situatiiel in care un comerciant cu amanuntul utilizeaza o banca dintr-o alta tara.

Dupa aceasta perioada, plafoanele se vor aplica si in cazul tranzactiilor efectuate la nivel national. Plafoanele vizate de CE sunt de 0,2% in cazul tranzactiilor cu cardul de debit, respectiv 0,3% pentru cardurile de credit.

Propunerea se refera la carduri de tip MasterCard, Visa si Cartes Bancaires. In cazul cardurilor care nu fac obiectul plafoanelor (in principal cardurile comerciale emise de intreprinderi si cele utilizate in sisteme cu trei parti, precum American Express sau Diners), retailerii vor putea percepe o suprataxa sau refuza sa le accepte. Astfel, costurile suplimentare vor fi suportate direct de catre consumatorii care le utilizeaza, si nu de catre toti clientii, noteaza CE.

Pe langa limitarea comisioanelor, CE vrea sa impuna operatorilor sa izoleze departamentele care administreaza retelele de carduri bancare de cele care presteaza servicii optionale de procesare a platilor pentru banci.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri