Creditarea catre sectorul privat din zona euro a scazut in iulie pentru cea de-a 15-a luna consecutiv, cu 1,9% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, cea mai indelungata contractie inregistrata vreodata, potrivit datelor Bancii Centrale Europene, preluate de Bloomberg.

Declinul inregistrat in iulie este totodata un nou record istoric. Economia zonei euro a iesit dintr-o recesiune prelungita in trimestrul al doilea, cu o crestere economica timida, de 0,3%, dupa un an si jumatate de contractie, noteaza Mediafax.

Somajul este de peste 12%, cu niveluri alarmante in sudul zonei euro, mai ales in Grecia si Spania, iar divergentele dintre economiile stabile din nord si tarile aflate in criza s-au adancit semnificativ.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la inceputul lunii august ca revenirea creditarii va avea loc mai tarziu fata de redresarea economiei reale.

Analistii estimeaza ca increderea in economie a crescut in zona euro, in luna august, la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni.

Produsul Intern Brut al Germaniei, cea mai mare economie europeana, a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, pricipalul motor de crestere in zona euro. Italia si Spania au ramas insa in recesiune, cu scaderi de 0,2%, respectiv 0,1%. Ambele tari sunt in recesiune de doi ani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Comisia Europeana: Romania a avut o crestere economica de 3.9% in 2019
Setari Cookie-uri