"Intrucat economia zonei euro a alunecat in recesiune anul acesta, economia Romaniei cel mai probabil va stagna in 2012. Am revizuit perspectiva de crestere economica pentru acest an la 0%, de la 0,7% cat anticipam anterior, deoarece au inceput sa se materializeze riscurile", se arata intr-o nota a analistilor Erste.

Produsul Intern Brut a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%, a anuntat joi INS.

Agricultura a avut, probabil, cel mai puternic impact negativ asupra evolutiei PIB in trimestrul al treilea, iar deteriorarea recenta a productiei industriale si a activitatii in constructii au inrautatit si mai mult perspectivele, potrivit analistilor Erste.

Situatia din zona euro va afecta economia Romaniei si anul urmator, anticipeaza Erste.

Citeste si:

Banca austriaca a revizuit prognoza de crestere a PIB al Romaniei in 2013 de la 1,9% la 1,1%, din cauza asteptarilor mai pesimiste privind zona euro.

"Comisia Europeana a redus estimarea de crestere economica a zonei euro aproape la zero pentru 2013. Decizia ne-a determinat sa coboram estimarea privind avansul economic (al Romeniei, n.r.) de la 1,9% la 1,1%", se arata in nota Erste.

Cea mai recenta prognoza publicata de FMI indica o crestere economica de 0,9%, comparativ cu o estimare de peste 2% la inceputul anului. De asemenea, previziunile recente ale Comisiei Europene si BERD arata o performanta a economiei romanesti de cel mult 0,8%.