Grupul NBG, cel mai mare grup financiar din Grecia, a cumparat in octombrie 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca, unde detine in prezent 99,279% din capitalul social. Un acord recent insa intre greci si Comisia Europeana vizeaza retragea de pe pietele din sud-estul Europei, inclusiv Romania, dupa 10 ani de activitate.

La numai un an si jumatate dupa ce a preluat Banca Romaneasca, National Bank of Greece (NBG) intentiona sa isi impuna propria marca pe piata din Romania, urmand sa renunte la brandul bancii achizitionate. Contopirea dintre Banca Romaneasca si filiala locala a NBG trebuia sa aiba loc la mijlocul lunii iunie 2005.

Directorul general al Bancii Romanesti, de la acea vreme, Andreas Maragkoudakis, considera ca brandul romanesc nu este suficient de puternic pe piata locala, in ciuda faptului ca a fost infiintat in 1993. Mai mult, banca foloseste culoarea galbena ca fundal pentru logo-ul bancii, ce se confunda usor cu Raiffeisen Bank, un brand mult mai puternic in Romania. Asa cum este evident, grecii au renuntat intre timp la ideea de rebranding.

Maragkoudakis a venit la sefia bancii in primavara anului 2005, cand l-a inlocuit pe Petru Rares, actualul presedinte al Institutului Bancar Roman (IBR).

Piata bancara din Romania, magnet pentru grupurile grecesti

Sase grupuri financiare grecesti detineau in luna martie 2006, o pondere de 11,5% din totalul activelor bancare din Romania: Alpha Bank, EFG Eurobank, NBG, Piraeus Bank, Emporiki Bank si Egnatia Bank, care aveau in total active de circa patru miliarde euro.

Strategia celor sase institutii bancare prevedea, pentru urmatorii ani, continuarea procesului de extindere. Dupa ce o lunga perioada de timp au avut o prezenta relativ discreta pe piata financiara romaneasca, grupurile bancare elene adoptasera in ultima perioada o atitudine mai agresiva, bazata in special pe dezvoltarea segmentului de retail. Dupa achizitionarea BCR de catre Erste Bank, aproape 90% din sistemul bancar romanesc fusese deja privatizat. CEC si EximBank erau ultimele banci care aveau ca actionar majoritar statul.

Banca Romaneasca ajunge la cota de 49 unitati

Banca Romaneasca reusea sa deschida, in iulie 2006, cea de-a 49-a unitate teritoriala, la trei ani de la preluarea sa de catre grecii de la NBG. Ca urmare, la acea data, banca avea un capital social de 112 mil. euro si o retea nationala formata din 49 de sucursale si agentii, din care 23 in Bucuresti.

In acelasi timp, grecii mizau pe o crestere a profitabilitatii in sistemul bancar romanesc. "Profitabilitatea sectorului bancar romanesc ar trebui sa creasca in acest an, datorita accelerarii activitatii de creditare in urma scaderii dobanzilor reale", sustineau analistii de la National Bank of Greece (NBG) intr-un raport de analiza publicat in octombrie 2006.

"Activitatea de creditare s-a accelerat in prima jumatate a anului, in ciuda masurilor de limitare a creditarii luate de banca centrala. Este suficient loc pentru cresterea continua a creditarii, avand la baza diminuarea dobanzii reale de creditare", sustineau, in raport, analistii de la NBG. Un alt motiv al imbunatatirii sistemului bancar romanesc o reprezinta prezenta tot mai multor banci straine, care sunt atrase de expansiunea creditului de consum (retail) si de o economie in care gradul de intermediere financiara ramane redus, au mai spus analistii NBG.

Profitul Bancii Romanesti a crescut de trei ori in 2006

Afacerea din Romania a National Bank of Greece (NBG), Banca Romaneasca a inregistrat, in 2006, un profit de 13,2 milioane euro, mai mult decat triplu fata de rezultatul anului trecut.

Totodata, NBG urmarea dublarea cotei de piata a Bancii Romanesti la 5%, a numarului de unitati deschise in Romania pana in 2009 si obtinerea a peste jumatate din profitul total al grupului elen din afara Greciei in urmatorii ani. Planul de extindere al NBG pentru Banca Romaneasca prevedea cresterea numarului de unitati deschise in Romania pana in 2009 la aproximativ 190, de la 76 de sucursale si agentii, cate avea banca la sfarsitul anului 2006. Banca Romaneasca avea active de 3,56 miliarde lei (1,05 miliarde euro) si detinea o cota de piata de 2,07% la sfarsitul anului 2006, fiind pe locul al 12-lea in sistemul bancar romanesc.

In acelasi an, 2007, agentia de evaluare financiara Fitch confirma ratingul 'BBB+' al Bancii Romanesti, ca urmare a potentialului pe care il are banca de a beneficia de sustinere din partea actionarului sau majoritar. Banca Romaneasca raporta, de asemenea, o crestere a profitului cu 8% la 12 mil. euro in 2007, odata cu dublarea portofoliului de credite la 1,54 miliarde euro.

Primele avertismente: Grecia sprijina bancile cu 28 mld. euro

Grecia se pregatea sa-si sustina sistemul bancar cu pana la 28 miliarde euro, in octombrie 2008, dupa cadrea bancii americane de investitii Lehman Brothers, pentru a-l ajuta sa depaseasca actuala criza a creditelor si sa limiteze impactul asupra economiei reale.

"Cu o combinatie de garantii de stat, participatii si crestere a lichiditatii care va insuma 28 miliarde euro, vom ajuta sistemul bancar sa depaseasca aceasta criza a creditelor", spunea ministrul de finante, George Alogoskoufis, dupa o sedinta a guvernului elen. Masurile autoritatilor grecesti erau parte din efortul mai larg din UE de a depasi criza financiara care a prabusit bursele si a inghetat creditarea interbancara.

Multe banci grecesti s-au extins puternic in ultimul deceniu in sud-estul Europei, inclusiv in Romania, unde erau prezente National Bank of Greece (NBG) - care controleaza Banca Romaneasca, Eurobank EFG (Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Marfin si ATEbank.

Profitul adus de afacerile din Romania scade cu 15%

Profitul de repartizat obtinut de cel mai mare creditor grec din afacerile din Romania au scazut cu 15% in semestrul intai din 2009, la 12 milioane euro, fata de primele 6 luni din 2008, in urma cresterii provizioanelor. In perioada aprilie - iunie 2009, au devenit neperformante credite in valoare de 8 milioane euro, volumul total al imprumuturilor neperformante ridicandu-se la 52 milioane euro. De asemenea, expunerea NBG pe piata romaneasca s-a diminuat in acelasi interval la 99,4%.

Mai mult, Fitch a revizuit in scadere ratingurile pentru creditele pe termen lung ale Bancii Romanesti, alaturi de Bancpost, dupa ce, cu o zi in urma, agentia de evaluare financiara coborase calificativele pentru bancile mama National Bank of Greece si EFG Eurobank. Astfel, ratingurile pentru imprumuturile pe termen lung ale celor doua banci de pe piata romaneasca au fost ajustate de la "BBB", la "BBB-", iar perspectiva este negativa.

Finalul de an aduce o scadere a profitului obtinut de NBG din afacerile din Romania cu 38% fata 2008, in timp ce rata creditelor neperformante a continuat sa creasca in al patrulea trimestru din 2009, ajungand la 3,5%, de la 3,1% in trimestrul III din 2009 si 1,2% in ultimul trimestru din 2008.

Fitch: Capacitatea NBG de a-si sustine subsidiarele s-a redus

In continuare, dupa un reviriment de cateva trimestre profitul net al NBG in Romania a scazut in 2010 cu 37%, de la 20 de milioane de euro la 12 milioane de euro. Ponderea imprumuturilor neperformante crescuse la sfarsitul trimestrului patru la 7%, in crestere de la 6,2% in trimestrul al treilea si 3,5% in 2009. Un an mai tarziu, Fitch a retrogradat din nou ratingul Bancii Romanesti cu doua trepte, la "B+", dupa revizuirea in scadere a calificativelor institutiilor financiare din Grecia.

Grecii de la NBG au trecut insa pe pierderi in Romania, in 2011. Grupul elen a inregistrat in acel an pierderi de 13 milioane de euro, de la un profit de 13 milioane de euro in anul anterior. Ponderea creditelor neperformante in sold a urcat de la 7,8% in decembrie 2010 si 12,1% in septembrie la 12,5% in ultima luna a anului trecut.

Doar cateva luni mai tarziu, in ianuarie 2012, Fitch Ratings a retrogradat iar ratingul Bancii Romanesti pentru datoriile pe termen lung cu o treapta, la nivelul "B-", cu perspectiva negativa, ca urmare a dependentei mari de banca-mama.

Mariajul NBG - EFG Eurobank, inghetat

Vazut drept o plasa de salvare in contextul crizei creditelor din Grecia, fuziunea NBG cu EFG Eurobank a fost suspendata, ca urmare hotararii bancii centrale a Greciei ca cele doua institutii de credit sa-si deruleze separat procesele de recapitalizare, Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara urmand sa decida daca tranzactia va mai avea loc. Ulterior Grecia va renunta la fuziunea la indemnul BCE.

Ca urmare, Fitch a decis sa retraga ratingurile Banca Romaneasca, considerand ca emitentul nu mai este relevant pentru agentie. "Ratingurile au fost retrase dupa ce emitentul a incetat sa participe la procesul de evaluare. Totodata, emitentul nu mai este considerat de Fitch ca relevant pentru zona de activitate a agentiei. Fitch nu va mai furniza ratinguri sau analize privind acest emitent", se arata intr-un comunicat transmis de Fitch Ratings, in aprilie 2013.

In cele din urma, dupa 10 ani, NBG, cel mai mare creditor al Greciei, ajunge sa se retraga din Romania asa cum a intrat: dintr-o pozitie de jucator de talie medie pe piata bancara din locala. Grupul National Bank of Greece se va retrage de pe pietele din sud-estul Europei, inclusiv Romania, unde detine Banca Romaneasca, in cadrul unui acord al creditorului elen cu Comisia Europeana, potrivit Kathimerini.

Anuntul vine dupa ce mai multe banci din tari cu probleme financiare au renuntat la operatiunile din Romania. Spre exemplu operatiunile de pe plan local ale Bank of Cyprus au fost vandute, operatiunile ATE Bank au fost preluate de omul de afaceri Dorin Umbrarescu, iar Millennium Bank a hotarat de asemenea sa se retraga de pe piata locala, tot ca urmare a unui acord cu CE.

NBG a ajuns la un acord cu autoritatile pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene conform caruia grupul va pastra participatia majoritara la subsidiara turca Finansbank, dar va renunta la majoritatea operatiunilor din Europa de Sud-Est, scrie Kathimerini.

Astfel, NBG se va retrage din Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Albania, noteaza publicatia elena.

National Bank of Greece va pastra 60% din actiunile bancii Finansbank din Turcia, restul de 40% urmand sa fie vandute catre investitori in doua etape, pana la finele anului 2017.

Kathimerini scria luni, citand surse apropiate discutiilor, ca bancile din Grecia vor fi nevoite sa-si limiteze operatiunile din Europa de Sud-Est, dupa ce Comisia Europeana le-a cerut sa promita ca nu vor transfera fonduri cu scopul de a-si consolida subsidiarele din regiune.

Cele mai mari banci elene au operatiuni si in Romania. Astfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri