Fondurile de pensii au ajuns la finele lunii septembrie anul curent la un numar total de participanti de 6,3 milioane (conturi individuale) si administreaza active nete de peste 13,5 miliarde de lei (3,02 mld. euro).

Defalcat, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns dupa primele 9 luni ale anului 2013 la un numar total de 5,95 milioane de participanti, dintre care numarul celor care primesc luna de luna contributii virate de catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare de la CNPP, in numele participantilor, contributii brute totale in valoare de 10,47 miliarde de lei, ajungand, in urma activitatii investitionale, la active nete de 12,75 miliarde de lei. Diferenta in valoare de 2,28 miliarde de lei reprezinta castigul investitional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii in beneficiul contributorilor la sistem.

"Cu alte cuvinte, Pilonul II a produs de la lansarea sa si pana in prezent o valoare adaugata de peste 510 milioane de euro in beneficiul exclusiv al contributorilor la sistem, demonstrand cel putin pana in prezent indeplinirea mandatului de administrare responsabila si eficienta a economiilor actualei eneratii de salariati, pentru pensia de maine", a declarat Marius Popescu, presedintele APAPR.

In ultimul an (septembrie 2012 – septembrie 2013), activele fondurilor de pensii de Pilon II si-au mentinut cresterea accelerata, cu un ritm usor peste 45%.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2008 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 11,7%.

In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de procent anual, pana in 2016.

"Pe termen scurt, cel mai important aspect pentru a sprijini continuarea acestor rezultate foarte bune ale sistemului de pensii private este includerea in bugetul pe 2014 a cresterii cotei de contributie de la 4% la 4,5%, potrivit legislatiei in vigoare", a adaugat Marius Popescu.

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns dupa primele 9 luni ale anului 2013 la un numar total de circa 305.000 de participanti, dintre care insa doar mai putin de jumatate isi platesc lunar contributiile, pe fondul climatului economic inca insuficient de favorabil pentru relansarea apetitului angajatorilor pentru oferirea acestui tip de beneficiu salariatilor.

Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au depasit la finele lunii septembrie nivelul de 750 milioane RON (la la mijlocul anului 2013 la 687,5 milioane de lei (168 milioane de euro), cu 35% mai mult decat in urma cu un an (septembrie 2012).

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2007 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 8,2%.

Recent, APAPR a transmis Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) un pachet de propuneri pentru revigorarea sectorului de pensii facultative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri