Persoanele fara adapost care distribuie revista "Situation Stockholm" sunt echipate incepand din luna septembrie cu cititoare de carduri bancare, potrivit Bloomberg, citata de Mediafax.

"Tot mai multi dintre vanzatorii nostri reclamau ca oamenii nu mai au bani cash, ne spun asta de mult timp. Putea deveni frustrant, dar acum exista posibilitatea de a vinde ziarul", a declarat pentru Bloomberg directorul general al Situation Stockholm, Pia Stolt.

Sistemul financiar stabil si o populatie bine educata in ceea ce priveste noile tehnologii au eliminat aproape in totalitate banii cash din economie. Bancnotele si monedele au fost folosite anul trecut in numai 2,7% din tranzactiile din Suedia, fata de o medie de 9,8% la nivelul zonei euro si 7,2% in Statele Unite, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale.

Revista distribuita de persoanele fara adapost din Stockholm costa 50 de coroane (5,7 euro), iar vanzatorii ambulanti pastreaza 50% din banii stransi. Publicatia putea fi deja cumparata prin sms.

Pana acum, reactia publicului si a vanzatorilor la noul sistem de plata cu cardul a fost "foarte pozitiva", a precizat Stolt.

Citeste si:

Situation Stockholm este distribuita de 350 de vanzatori ambulanti.

"Inainte, toti oamenii de pe strada spuneau ca nu au bani cash sau ca nu pot plati prin sms deoarece folosesc un telefon de la companie. Acum nu mai au cum sa scape. Accept carduri, plati prin sms si bani cash, chiar si dolari sau euro", a declarat pentru Bloomberg Stefan Wikberg, care distribuie revista de 14 ani.

Unii retaileri si furnizori de servicii din Suedia nu mai accepta cash. Potrivit datelor Federatiei Suedeze a Comertului, doar 30% dintre tranzactiile retail din Suedia sunt efectuate in cash.

Nordea, SEB si Swedbank, cele mai mari banci suedeze, au oprit operatiunile cash in trei sferturi din sucursalele locale, pe masura ce populatia a trecut la carduri bancare, internet si plati prin intermediul telefonului mobil.