Parlamentarii mai fac o incercare cu legea "cash-back", care permite posesorilor de carduri sa retraga si cash de la POS-uri atunci cand fac cumparaturi. Initiativa legislativa a fost gandita ca o forma de ajutor pentru persoanele din mediul rural, pentru a extinde punctele de unde acestia pot retrage bani de pe card, insa bancile sau comerciantii ar putea sa nu fie prea tentati sa implementeze sistemul, mai ales ca aceasta lege exista din 2011, dar a fost ignorata de catre toti jucatorii din piata.

"Este un serviciu care se adreseaza detinatorilor de carduri care pot astfel sa retraga bani din mai multe puncte comerciale, acolo unde nu sunt ATM-uri. Serviciul poarta denumirea cash-back, dar exista posibilitatea sa se faca confuzia cu acele campanii prin care se returneaza o parte din pretul pe care il platesti", a declarat Catalin Cretu (foto), directorul regional al Visa Europe pentru Romania, Croatia si Slovenia.

Astfel, daca posesorul de carduri face o cumparatura la comerciant si daca banca acceptatoare ofera serviciul acesta, clientul poate sa si retraga numerar din contul sau, dar numai cu realizarea unei cumparaturi. Totusi, sute de sate si comune din Romania nu au nici bancomate, dar nici magazine dotate cu POS, asa ca, in lipsa dorintei din partea bancilor de a bacariza aceasta zona, proiectul "cash-back" nu va deveni operational.

"Serviciul este disponibil in Romania din 2011, dar nu a fost introdus decat ca proiect pilot si nu a continut tocmai pentru ca, din intelegerea noastra, comerciantii nu l-au considerat oportun [...] Pe de alta parte, noi speram sa fie cat mai multe proiecte care sa limiteze masa de numerar in circulatie si sa stimulam platile electronice", afirma Cretu.

Serviciul este prezent in mai multe tari europene, printre care Polonia, Cehia, Slovacia, Italia sau Bulgaria, in Romania urmand sa fie plafonat la o retragere cash de 150 lei. Desi poarta acelasi nume, serviciul in cauza difera de cel oferit in mediul online, unde primesti inapoi un procent din valoarea unei cumparaturi online.

Principalele piedici in calea succesului acestui proiect ar putea veni din partea bancilor, care nu isi vor extinde prea repede reteaua de POS-uri si in zonele in care nu sunt bancomate, dar si din partea comerciantilor, care trebuie sa isi refiscalizezi casa de marcat pentru a oferi acest serviciu.

"Inteleg oportunitatea serviciului in zona rurala, unde nu exista infrastructura de ATM-uri, dar aici nu exista nici POS-uri si nici carduri. Exista astfel cateva semne de intrebare cu privire la dorinta comerciantilor, pentru ca nu este lipsit de unele costuri. Chiar daca nu sunt foarte mari costurile financiare, exista costurile birocratice, pentru refiscalizarea caselor de marcat", a explicat Catalin Cretu.

De asemenea, Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard Romania, nu crede ca se pot instala bancomate in zona rurala intr-un termen foarte scurt, asa ca este nevoie de acest serviciu, care ofera nu numai acces la numerar, ci si posibilitatea de a face cumparaturi.

"Este un proces educational. In acest fel, zona rurala o sa fie penetrata de carduri. Prin instalarea de terminale la comercianti le dam consumatorilor posibilitatea sa faca si cumparaturi si sa retraga un pic de numerar", afirma Vladimirescu.

Potrivit noului proiect de lege, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit, vor acorda, la cererea clientului, avansuri de numerar la terminalele de plata in combinatie cu plata aferenta bunurilor si/sau serviciilor achizitionate, in limitele prevazute de lege si de prevederile contractuale.

Initiativa legii "cash-back" a apartinut unui grup de senatori de la UDMR, PSD si PP-DD. Discutiile pe marginea acestui proiect au inceput de jumatate de an, iar recent legea a fost adoptata de Senat, urmand sa intre in dezbatere in Camera Deputatilor, care va fi camera decizionala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri