Bancile si autoritatile se plang in general de gradul scazut al platilor cu cardul si de aici pornind de nivelul ridicat al evaziunii fiscale si pun pe seama trasaturilor mai balcanice atasamentul fata de cash, desi sigur nu este cazul tinerei generatii. wall-street.ro a facut un experiment si s-a pus pentru o zi in pielea unui strain care are in buzunar doar un card de credit. Ce optiuni de plata are el intr-o zi obisnuita, presarata cu distractii si plati de nevoie.

Sa spunem ca este duminica dimineata, este soare afara si Mr. Outlander vrea sa faca o plimbare prin parcul Herastrau, cum obisnuieste in fiecare weekend in orasul occidental de unde a venit.

La intrare in parc, surpriza, gaseste o coada de 30 de persoane care asteptau sa inchirieze biciclete. El era obisnuit sa mearga la automatul de biciclete, unde baga cardul de credit si ii debloca o bicicleta timp de o ora, bicicleta pe care apoi o lasa la orice punct de inchiriere.

Mr. Outlander sta cuminte la coada si chiar observa ca bicicletele sunt brand-uite de o mare banca din Europa, asa ca nu isi face griji ca nu ar putea sa plateasca cu cardul de credit. Dupa aproximativ 20 de minute, ajunge in cele din urma la chioscul de inchiriere si afla cu stupoare ca are nevoie de cash pentru inchirierea unei biciclete.

Dezamagit, o ia pe jos prin Herastrau uitandu-se cu invidie la zecile de biciclisti care il depasesc cu viteza. Se hotaraste sa isi ia o gustare si un suc. La primul vanzator ambulant pe care il gaseste in parc se iveste aceeasi problema, vanzatoarea ii spune ca nu poate folosi cardul.

Dar Mr. Outlander se indarjeste sa mai caute si alte chioscuri, ca doar parcul este mare. La al doilea astfel de magazinas plasat chiar in mijlocul parcului primeste acelasi raspuns: "Nu merge decat plata cash". Vointa nu i se frange si cauta un restaurant mai mare, de unde fumul de mici iese cu abundenta.

Acum lui Mr. Outlander i s-a facut si foame. Spera cu disperare ca aici isi va putea folosi cardul. Nicio sansa, insa. Micii miros bine, sunt mese pline de clienti, dar se pare ca iti trebuie cash pentru a te bucura de o zi in parc.

In cele din urma, strainul nostru gaseste un mare brand international, o cafenea unde cu siguranta se a putea plati cu cardul. Are dreptate, probabil ca in Romania doar marile brand-uri isi permit sa plaseze un POS. Macar acum si-a potolit setea si foamea. Dar inca mai este mult din zi.

Mr. Outlander decide sa ia un taxi pana la cel mai apropiat mall. Dupa experienta din parc cu cele cateva magazine de unde lipsea POS-ul, isi ia masuri de precautie si il intreaba pe taximetrist inca de la inceput daca poate plati cu cardul. Si bine a facut, pentru ca in Romania in afara de cateva firme de taxi mai mari plata cu cardul este imposibila in taximetre.

Centrul comercial pare sa fie din ce in ce mai departe. Solutia poate ca este metroul. Odata ajuns la statia de metrou, Mr. Outlander se gandeste ca fara un ATM in zona nu va putea calatori nici cu acest mijloc de transport. Noroc ca in statie gaseste un bancomat, dar observa in acelasi timp si posibilitatea de a plati prin contactless calatoria.

Reuseste sa isi foloseasca astfel cardul pentru a doua oara in aceasta zi si chiar printr-o tehnologie relativ noua, prezenta in multe alte tari europene. Ajunge in mall si aici, in cele din urma, nu mai primeste raspunsuri ca nu poate sa isi foloseasca cardul. Probabil toate restaurantele si magazinele din centrul comercial ofera posibilitatea de plata cu cardul, unele avand chiar sistemul contactless.

Plin de incredere, Mr. Outlander se mai aventureaza pana la finalul zilei fara cash in Bucuresti. Mai primeste refuzuri de la covrigarii, in piata, la diverse magazine mici de cartier, cand comanda pizza acasa, dar si la multe cafenele si restaurante din Centrul Vechi.

1. Cat de frecvent platiti cu un card bancar la comercianti?

2. Daca ati fi obligati sa folositi o zi intreaga doar cardul bancar, credeti ca v-ati descurca?


Sursa foto: card bancar, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri