“Reglementarea poate duce la subestimarea riscurilor, dar si la formarea increderii, deci nu este ceva de dorit. In domeniul financiar este riscant sa aduci impuneri multiple deoarece acestea vor genera comportamente ale bancherilor pe care uneori nu ni le dorim. De exemplu, o reglementare excesiva, crescand puternic cerintele de capital, ii va face pe bancheri sa declanseze o lupta impotriva acestora”, a mentionat Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca personal nu se considera un reprezentant al “reglementarii”.

“Nu cred ca BNR m-ar trimite vreodata sa reprezint reglementarea. Eu chiar am scris o carte despre sfarsitul reglementarii si despre faptul ca un nivel ridicat de reglementare incalca libertatea, asa cum de altfel si un nivel extrem de scazut ar avea aceleasi rezultate. Exista insa si efecte pozitive ale reglementarii: in primul rand, aceasta genereaza o crestere a inovatiei tehnologice a bancilor, dar si al nivelului de incredere in sector”, a mai adaugat Lucian Croitoru.

Citeste si:

Economistul Lucian Croitoru a publicat recent la editura Curtea Veche Publishing cartea "Sfarsitul reglementarii si ultimul reglementator".

Fotografia a fost realizata de Mircea Dragos.