Ministerul Finantelor a schimbat argumentul prin care primarii vor incasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezerva bugetara, prin derogare de la lege. Astfel, renunta la explicatia cu "gerul arctic" si motiveaza de aceasta data ca este nevoie de bani pentru agent termic in sezonul de iarna, scrie Mediafax.

Astfel, argumentul prezentat acum de Finante, dupa modificarea notei de fundamentare aferente ordonantei de urgenta pregatita in acest sens, este ca in perioada sezonului rece va creste consumul de energie electrica si termica, astfel ca pentru autoritatile locale se impune finantarea unor cheltuieli urgente pentru asigurarea agentului termic pentru populatie, "pentru perioada friguroasa".

In caz contrar, sustin Finantele, exista riscul ca autoritatile locale sa nu poata asigura stocurile necesare furnizarii in conditii optime a agentului termic pentru populatie pentru perioada friguroasa in anul 2013.

Initial, argumentul invocat de Ministerul Finantelor pentru transferul de bani catre primarii, prin derogare de la lege, era ca, "potrivit prognozei meteorologice", va exista un proces de transfer al maselor de "aer arctic" in Europa, rezultand "geruri anormale" pentru perioada urmatoare, ceea ce va determina cresterea consumului prognozat de energie electrica si termica pe perioada sezonului rece.

Prevederea care permite Guvernului sa transfere autoritatilor locale bani din Fondul de rezerva bugetara este astfel mentinuta.

Citeste si:
Ora de iarna 2019: Cand va trebui sa dam ceasurile cu o ora inapoi
Ora de iarna 2019: Cand va...

Legea finantelor publice locale stabileste ca bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sunt repartizati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ludovic Orban: Taiem pensiile si salariile? Minciuni gogonate!