Mai bine de jumatate din respondenti (52%) declara ca ar face un credit pentru a-si achizitiona o casa sau o masina, in timp ce aproape un sfert (23%) spun ca s-ar imprumuta la banca pentru o afacere proprie, au declarat reprezentantii Kruk.

Un roman din trei considera ca poate sa-si realizeze dorintele chiar si atunci cand are datorii, daca in paralel are un plan rezonabil de plata a acestora. Cea mai mare parte a respondentilor la sondaj (peste 61%) sustin insa ca nu ar reusi sa faca acest lucru, fie deoarece datoriile reprezinta un stres pentru ei si s-ar concentra asupra platii acestora (peste 37%), fie din cauza ca pur si simplu nu ar mai avea banii necesari (24%).

Daca maine ar castiga 10.000 de euro la loto, cele mai mari dorinte pe care si le-ar realiza romanii ar fi sa-si cumpere o casa sau sa faca amenajari in locuinta pe care o detin (51%), sa-si plateasca mai intai datoriile pe care le au (43%), sa investeasca intr-o afacere personala (34%), sa calatoreasca in strainatate (30%). Pe locul cinci se afla dorinta de a-i pastra pentru zile negre (26%). Sondajul a fost efectuat in perioada 5-12 noiembrie, pe un numar de 6.500 de respondenti.

Romanii sunt mai degraba prudenti, nu le plac datoriile – iar cand totusi le fac, sunt mai degraba buni platnici –, dar «cad in ispita» cu usurinta si se indatoreaza, acest lucru devenind un stres pentru 37% dintre ei.

Rezultatele aceluiasi sondaj mai releva faptul ca anul acesta un roman din zece a intarziat cu plata unor facturi sau amenzi.

"Atitudinile si comportamentele romanilor referitoare la bani sunt mai degraba ambivalente sau de-a dreptul contradictorii. Au o cultura financiar-economica foarte scazuta, dar, multumiti de ei insisi, si-o supraevalueaza, fiind insa totodata comparativ mai stresati de riscurile percepute ale tranzactiilor financiare cotidiene. Sunt mai degraba prudenti, nu le plac datoriile – iar cand totusi le fac, sunt mai degraba buni platnici –, dar «cad in ispita» cu usurinta si se indatoreaza, acest lucru devenind un stres pentru 37% dintre ei. Ar folosi banii castigati eventual la loto mai ales in spatiul domestico-familial (65%) si pentru placeri personale (44%), dar peste 69% declara si ca ar folosi banii pentru a-si plati mai intai datoriile si/sau a-i pastra pentru zile negre. Pe de alta parte, cele mai sensibile diferente in toate privintele sunt cele in functie de varsta, punand in evidenta o dinamica generationala extrem de puternica", spune sociologul Vintila Mihailescu.

In ultimele doua luni, Kruk Romania a organizat mai multe intalniri cu debitorii din orasele mari ale tarii, pentru a afla care sunt cele mai arzatoare dorinte ale acestora si pentru a-i ajuta sa-si faca "un plan bun" pentru a scapa de datorii si pentru a putea, mai apoi, sa-si realizeze visurile. Cele mai mari dorinte exprimate de persoanele cu datorii participante la intalniri au fost sa scape de povara acestora, sa-si cumpere o casa sau sa plece in vacante in strainatate.

Citeste si:

Comportamentul financiar al fiecaruia dintre noi este influentat cel mai mult de bagajul de cunostinte financiare pe care putem conta. In acest sens, rezultatele unui studiu multicultural realizat in perioada august-noiembrie de Grupul Kruk in Romania, Polonia, Cehia si Slovacia arata ca 57% dintre romani considera ca in perioada lor de formare ca adulti nu au beneficiat de o educatie financiara corespunzatoare. Numarul slovacilor care recunosc acest lucru este considerabil mai mare: 66% dintre respondenti considera ca nu au primit suficiente informatii menite sa-i ajute sa-si organizeze bugetul personal, la fel ca si al polonezilor (63%) sau al cehilor (59%).

Intr-un numar foarte mare, 77% dintre romanii chestionati considera ca lipsa cunostintelor financiare poate avea ca efect intrarea unei persoane in datorii, in timp ce 70% considera ca aceeasi cauza sta la baza efectuarii unor cheltuieli irationale. La studiu au participat aproape 4.000 de persoane din cele patru tari in care Grupul Kruk isi desfasoara activitatea.

"Una dintre valorile grupului Kruk este implicarea in nevoile societatii, venind astfel in ajutorul persoanelor cu datorii. Studiile pe care le-am realizat pana acum arata ca romanii, la fel ca si ceilalti locuitori ai Europei Centrale si de Est, considera ca educatia financiara trebuie primita in timpul liceului sau chiar mai devreme. Campaniile de comunicare si programele educationale pe care Kruk le-a implementat in Romania impreuna cu ONG-uri specializate in proiecte educationale au menirea de a oferi persoanelor cu datorii solutii care ii vor ajuta sa iasa din labirintul datoriilor printr-un «plan bun», care ii va conduce la o «Zi fara Datorii»", a declarat Tomasz Ignaczak, director general al Kruk.

Compania Kruk a fost infiintata in 2007 de grupul Kruk din Polonia si este specializata in managementul integrat al creantelor, avand clienti atat din sectorul financiar, cat si companii de servicii. Kruk a dezvoltat activitati de colectare a creantelor bancare, a creantelor companiilor de asigurari si leasing, operatorilor de telefonie fixa si mobila, cat si ale companiilor de distributie a bunurilor de larg consum. Compania este, de asemenea, un jucator important pe piata achizitiei de portofolii de creante, in special de la banci.