Marile banci europene, in frunte cu Lloyds Banking (Marea Britanie) si Deutsche Bank (Germania), au acumulat costuri cu litigiile de peste 77 miliarde dolari de la declansarea crizei financiare in septembrie 2008, suma fiind de cinci ori mai mare decat profiturile combinate inregistrate anul trecut.

Astfel, un grup de 18 institutii de credit cu cele mai rdicate astfel de costuri au platit cel putin 24,9 miliarde de dolari in urma unor procese si anchete, au constituit rezerve de 31,5 miliarde de dolari pentru a compensa clienti din Marea Britanie carora le-au vandute instrumente financiare fara respectarea regulilor si au alocat 20,9 miliarde de dolari pentru viitoare penalitati, arata calcule ale Bloomberg.

Costurile totale ar putea fi mai mari, intrucat multe intelegeri amiabile prin care se pune capat litigiilor nu sunt facute publice.

"Bancile au urmarit un model de afaceri foarte concentrat pe profit inaintea crizei financiare. Acum platesc greselile din trecut prin intelegeri amiabile sti amenzi", a declarat Martin Hellmich, profesor de management al riscului si reglementare la Frankfurt School of Finance & Management.

Bancile europene trebuie sa suporte costurile unor actiuni din trecut, printre care facilitarea de actiuni de spalare de bani, ajutarea unor clienti sa evite plata taxelor, inducerea in eroare a altora prin ascunderea riscurilor unor produse si manipularea pietei pentru a obtine profit.

Cele mai mari sase banci din SUA au alocat, de la declansarea crizei, peste 100 de miliarde de dolari pentru avocati, litigii si intelegeri amiabile, suma mai mare decat au platit prin dividende actionarilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri