Marile banci europene, in frunte cu Lloyds Banking (Marea Britanie) si Deutsche Bank (Germania), au acumulat costuri cu litigiile de peste 77 miliarde dolari de la declansarea crizei financiare in septembrie 2008, suma fiind de cinci ori mai mare decat profiturile combinate inregistrate anul trecut.

Astfel, un grup de 18 institutii de credit cu cele mai rdicate astfel de costuri au platit cel putin 24,9 miliarde de dolari in urma unor procese si anchete, au constituit rezerve de 31,5 miliarde de dolari pentru a compensa clienti din Marea Britanie carora le-au vandute instrumente financiare fara respectarea regulilor si au alocat 20,9 miliarde de dolari pentru viitoare penalitati, arata calcule ale Bloomberg.

Costurile totale ar putea fi mai mari, intrucat multe intelegeri amiabile prin care se pune capat litigiilor nu sunt facute publice.

"Bancile au urmarit un model de afaceri foarte concentrat pe profit inaintea crizei financiare. Acum platesc greselile din trecut prin intelegeri amiabile sti amenzi", a declarat Martin Hellmich, profesor de management al riscului si reglementare la Frankfurt School of Finance & Management.

Bancile europene trebuie sa suporte costurile unor actiuni din trecut, printre care facilitarea de actiuni de spalare de bani, ajutarea unor clienti sa evite plata taxelor, inducerea in eroare a altora prin ascunderea riscurilor unor produse si manipularea pietei pentru a obtine profit.

Comisia Europeana acuza 7...
Citeste si: 7 banci acuzate de manipularea cursului de schimb valutar

Cele mai mari sase banci din SUA au alocat, de la declansarea crizei, peste 100 de miliarde de dolari pentru avocati, litigii si intelegeri amiabile, suma mai mare decat au platit prin dividende actionarilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Noile tarife vamale impuse de SUA intra in vigoare de vineri