Activele administrate de fondurile de pensii de Pilon III, in perioada anului trecut, au crescut cu peste 35%, evolutie peste asteptarile industriei, determinata in principal de rezultatele investitionale bune, arata un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR)

Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la sfarsitul anului 2013 la un numar total de circa 313.000 de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de peste 811 mil. lei (184 mil. euro), potrivit datelor centralizate de APAPR. In 2013, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 11,33%, cea mai buna valoare din ultimii trei ani.

Daca in ianuarie 2013, APAPR estima active nete de 780 mil. lei la finele anului (link), statistica arata acum active nete de peste 811 mil. lei in conturile participantilor la sistem. Doar in 2013, participantii la fondurile de pensii facultative au virat in sistem contributii in valoare de 150 mil. lei, cu 21% mai mult decat in 2012 si in acelasi timp cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007.

In timp ce numarul participantilor a crescut in cursul anului trecut sub asteptarile industriei, volumul record de contributii denota un inceput de revigorare a sistemului pensiilor facultative. Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2007 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 8,28%.

"Consideram ca volumul record de contributii platite de clienti este un vot de incredere dat sistemului de pensii private si in acelasi timp un semn de usoara revigorare a sistemului, care a evoluat in ultimii ani sub asteptarile industriei, in termeni de active si participanti. De asemenea, randamentele foarte bune inregistrate de fonduri, precum si deductibilitatea fiscala atractiva a pensiilor facultative, mai ales pentru angajatori, constituie o baza de crestere si dezvoltare a sistemului in anii urmatori", a comentat Marius Popescu, presedintele APAPR.

Citeste si:
Fondurile de pensii private au ajuns la active de 3 MLD. euro
Fondurile de pensii private...

La finele anului 2013, APAPR a propus Autoritatii de Supraveghere Financiara un pachet de masuri pentru a revigora sistemul pensiilor facultative, iar dezbaterile pe marginea acestor solutii vor continua pe parcursul acestui an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
NN Asigurari: Avem cu 10% mai multi clienti de pensii facultative