Romania si Slovenia, singurele tari din regiune unde creditarea ramane in zona negativa si in 2014

Romania si Slovenia vor fi singurele economii din Europa Centrala si de Este (ECE) unde creditarea nu va reveni in zona pozitiva in 2014, potrivit unei analize a bancii UniCredit. Care este explicatia analistilor?

Pentru Romania, estimarile UniCredit vizeaza o contractie a creditarii cu 0,8% in 2014, o decelerare semnificativa fata de scaderea volumului de credite inregistrata anul trecut, de 2,7%.

Carmelina Carluzzo, deputy head of CEE Strategic Analysis in cadrul grupului UniCredit, considera ca revenirea creditarii in Romania nu poate accelera mai mult si astfel sa treaca in zona pozitiva in conditiile in care economia locala este printre putinele care va incetini in acest an, comparativ cu alte tari din ECE care isi vor consolida cresterea.

Ea mentioneaza anul 2013 ca un an de crestere puternica datorata agriculturii, dar ritmul va incetini pana in jur de 2% in acest an.

Citeste si:
Future Banking meets retailArena: Cum reinventezi comerțul prin...
Cum reinventezi comerțul prin...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Prognoza UniCredit de crestere economica pentru 2014 este de 2,1%, in timp ce pentru 2013 a fost de 2,6%. In acest context, ponderea soldului creditelor in PIB va cobori in 2014 de la 36,7% la 34,7%.

Vestea buna este ca in acest an costul riscului va continua sa scada, pana la 3%, conform estimarii UniCredit, de la 3,5% in 2013.

Slovenia sta cel mai prost in ceea ce priveste creditarea, cu o scadere de 7,5% anul trecut si o prognoza de minus 3,5% pentru acest an.

La capatul opus, creditarea in Turcia va urca cu 17,6% in 2014, dupa ce anul trecut a explodat cu 27,4%. Rusia, de asemenea, va inregistra un avans de 15% al volumului de credite in acest an, Polonia (5,1%), Slovacia (4,5%), Ucraina (7,6%), Serbia (3,6%), Ungaria (0,5%), Cehia (3,9%), Croatia (0,6%), Bulgaria (1,2%) si Bosnia si Hertegovina (3,3%)

Citeste si:
Jeflea, UniCredit: eCommerce-ul, o prioritate pentru 80% din companii
Jeflea, UniCredit:...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri