Bancile din Romania, Serbia, Croatia si Bulgaria sunt dependente de finantarea externa de la bancile-mama, fiind, totodata, si cele mai expuse la procesul de dezintermediere financiara, a precizat Fabio Mucci, seful departamentului de planificare strategica al UniCredit pe zona Europei Centrale si de Est (ECE).
Potrivit raportului “CEE Banking” realizat de grupul UniCredit, avansul creditarii in Romania, in perioada 2011-2015, ar putea inregistra un nivel mediu anual de 6,4%, intr-un scenariu de baza.

Insa, daca bancile-mama si-ar reduce liniile de finantare cu 30% pana in 2015, atunci ritmul de crestere al creditarii pe plan local ar putea scadea cu 2,1 puncte procentuale, la o medie de 4,3% anual, se arata in modelul realizat de UniCredit in cazul in care ar avea loc un proces de dezintermediere financiara.

“Nimeni nu stie cat de rau va evolua situatia. De exemplu, UniCredit este interesata de regiunea ECE, vrea sa creasca aici, dar sunt unii jucatori care au anuntat ca vor sa plece din regiune, presati de criza, cum ar fi Banco Comercial Portugues care vrea sa se retraga din Polonia sau Dexia din Turcia”, a declarat Fabio Mucci (foto).

Pe de alta parte, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, estimeaza ca volumul imprumuturilor pentru sectorul corporate va avansa cu 6,5% in 2012, in timp ce nivelul creditarii pentru populatie se va comprima cu 0,4%.

Acesta indica ca factori de crestere a imprumuturilor pe segmentul corporate, in acest an, activitatea economica in ramurile exportatoare, persistenta cererii interne in primul semestru din 2012, dar si un nou Acord de la Viena.

“Nu vedem o decelerare masiva in ramurile exportatoare, pentru ca nici grupul UniCredit nu se asteapta la o recesiune in Europa in acest an. In al doilea rand, inca exista o cerere ridicata pentru credite din partea sectoarelor economice care nu produc bunuri pentru export, cum ar fi constructiile sau serviciile. Acordul de la Viena nu va mai fi unul punctual pentru o tara, ci va include intreaga regiune. Acesta este un semnal foarte bun pentru investitorii nebancari din regiune. Daca bancile zic ca raman in ECE atunci si investitorii vor proceda la fel, intrucat regiunea inca ofera randamente foarte bune la plasamente”, a mentionat Bucsa.

Acesta a spus ca Banca Nationala a Austriei nu va distruge creditarea in Romania.

Banca centrala austriaca a publicat in noiembrie un set de indrumari pentru bancile cu afaceri internationale semnificative, precum Erste, Raiffeisen sau UniCredit Bank Austria.

Autoritatile de la Viena au cerut astfel bancilor sa-si limiteze expunerea pe Europa de Est, pentru a reduce gradul de risc, asigurandu-se ca creditarea viitoare efectuata de subsidiarele din regiune nu va depasi 110% din depozitele si finantarea atrase pe fiecare piata.

La finele lunii noiembrie, indicatorul credite/depozite din Romania se plasa la 124%, in crestere de la nivelul de 120% din 2010.

“Daca ne uitam la primele trei mari banci austriece din tara – Erste, Raiffeisen si UniCredit -, acestea au reusit anul trecut sa-si creasca creditele si depozitele mult mai repede decat piata si, mai mult decat atat, creditele nete pe care le-au acordat au fost mult mai mici decat depozitele pe care le-au atras. Deci au putut sa fie si active pe piata creditarii, dar sa si pastreze raportul credite/depozite sub 100%”, a completat economistul-sef de la UniCredit Tiriac Bank.

Dan Bucsa (foto) considera ca reducerea cererii externe si procesul de dezintermediere financiara in Europa reprezinta cele mai importante riscuri pe segmentul creditelor pentru companii.

In acelasi timp, pe partea imprumuturilor pentru populatie, Bucsa arata ca exista un potential de crestere pentru creditele imobiliare, pe fondul remiterilor romanilor din strainatate, dar si pe baza optimismului consumatorilor.

In ceea ce priveste creditarea consumului, aceasta s-ar putea relua in a doua jumatate a anului, in conditiile in care in 2012 se incheie primul ciclu de creditare a consumului, iar gradul de penetrare financiara este destul de redus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri