Cotatiile monedei nationale au inregistrat fluctuatii reduse dupa primele transferuri de luni, usor sub 4,5350 lei/euro, desi valutele din regiune continua sa se deprecieze la deschiderea sesiunii, dupa ce au inchis saptamana cu scaderi de pana la 1,5% fata de euro.

Cursul a dechis la 4,53 lei/euro, usor mai jos fata de nivelul de vineri din jurul orei 16:30, cand euro era cotat pe piata la 4,5340 - 4,5350 lei. Primele transferuri au dus rata de schimb pana la 4,5350 lei/euro, in timp ce valutele din regiune afusau pierderi de pana la 0,5%.

Cursul de schimb a urcat in a doua parte a sedintei de vineri cu 0,5%, la 4,5550 lei/euro, pentru prima oara in ultimele 15 luni, pe fondul corectiilor de pe pietele externe, insa apoi s-a intors spre 4,53 lei/euro, iar dealerii cred ca revenirea a fost determinata de o interventie indirecta a BNR.

Pietele emergente traverseaza o perioada dificila, investitorii manifestand ingrijorari privind efectele reducerii achizitiilor de obligatiuni ale Fed, incetinirea cresterii economice a Chinei si deprecierea abrupta din ultimele zile a unor monede emergente, inclusiv lira turceasca. Investitorii ies de pe active emergente in cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politica si financiara din statele cu economii emergente.

In plus, aversiunea la risc este amplificata si de temerile privind sectorul bancar "gri" al Chinei. Valutele din regiune au inchis saptamana trecuta cu deprecieri de pana la 1,5%.

Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut nesemnificativ, de la 4,5281 lei/euro la 4,5280 lei/euro. In ultimele trei zile, cursul de referinta leu/euro a scazut cu aproape 1 ban (0,22%), de la 4,5379 lei/euro in sedinta de marti.

Leul a continuat sa se intareasca vizibil vineri in raport cu dolarul american, pentru a treia zi consecutiv, si rata de schimb a coborat cu 1,09 bani (0,33%), de la 3,3218 lei/dolar la 3,3109 lei/dolar.

Cursul de referinta anuntat vineri este cu 4,05 bani (1,21%) sub nivelul de marti, cand paritatea leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel anuntat de BNR in ultimele patru luni, de 3,3514 lei/dolar.

Pe de alta parte, rata de referinta leu/franc elvetian a urcat vineri cu 1,88 bani (0,6%), de la 3,6760 unitati la 3,6948 unitati, si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni. O rata de schimb mai ridicata decat cea de vineri a fost anutata pe 7 iunie, cand francul a fost cotat la 3,7052 lei.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase si plasate in lei pe termen de o zi se plasau in intervalul 0,8% - 1,3% pe an. Acestea sunt in continuare mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri