Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a mentinut luni usor deasupra pragului de 4,4 lei/euro, piata locala fiind influentata de activitatea mai redusa din Statele Unite, unde luni este zi libera.

Referinta pentru euro a scazut cu 0,06 bani, la 4,4030 lei, si ramane astfel usor deasupra nivelului de 4,4 lei/euro, sub care nu a mai coborat de la inceputul lunii septembrie. Cel mai recent curs sub 4,4 lei/euro a fost inregistrat la 1 septembrie, cand moneda europeana a fost cotata la 4,3989 lei.

Dolarul a fost cotat la 3,4729 lei, in scadere cu 0,27 bani, dupa ce vineri a cursul a crescut cu 2,5 bani. Evolutia dolarului in raport cu leul este data de variatia acestuia in raport cu euro pe piata internationala, unde a castigat teren in ultima perioada. Cursul anuntat de banca centrala pentru francul elvetian a urcat cu 0,24 bani, la 3,6429 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4025 - 4,4045 lei, dupa ce a fost tranzactionat vineri pe finalul zilei la 4,4050 lei.

Tranzactiile dintre bancile comerciale au oscilat intr-un interval restrans, cu minimul la 4,4030 lei/euro si maximul la 4,4067 lei/euro, in timp ce in regiune forintul si zlotul au stagnat in raport cu euro. "Evolutia cursului este influentata de faptul ca in SUA este o zi libera, dar si de dinamica burselor europene importante, care au deschis in scadere, dar au trecut pana la mijlocul zilei pe o crestere usoara", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu. Pietele de obligatiuni din SUA si Rezerva Federala vor fi inchise luni, cand americanii sarbatoresc Ziua lui Columb, in timp ce bursa va fi deschisa pentru tranzactii. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut luni la 2,58% - 3,08%, de la 2,62% - 3,12% pe an vineri.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat, de asemenea, la 2,57% - 3,06%, de la 2,61% - 3,11% pe an in sedinta precedenta. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se situeaza la 2,92% pe an, fata de 2,94% pe an vineri.

Citeste si:
2018, anul cumparatorului de locuinte?
Bogdan Ivan, Urbanis: Oferta...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar: Leul creste in raport cu euro, insa scade fata de dolar