MasterCard impartaseste preocuparile autoritatilor de a reduce nivelul comisioanelor de interchange pentru a stimula plata cu cardul pe plan local. In acelasi timp, MasterCard atrage atentia asupra pericolului ca aceste masuri sa duca la cresterea costurilor de utilizare pentru posesorii de carduri si la reducerea investitiilor institutiilor financiare in dezvoltarea infrastructurii de plati.

„Salutam initiativa autoritatilor de a stimula cresterea utilizarii mijloacelor de plata electronice in Romania, insa preocuparea noastra este sa evitam transferul unor costuri la posesorii de carduri”, a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager Romania si Moldova, MasterCard. „Din experienta de pe alte piete, comerciantii nu transfera beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic catre consumatorul final, prin preturi mai scazute la produse, in schimb exista pericolul real ca acelasi consumator sa plateasca mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plata electronice.”

„In plus, diminuarea veniturilor pentru institutiile financiare va avea ca efect direct incetinirea ritmului de investitii in infrastructura, impiedicand dezvoltarea sistemului de plati electronice in Romania, ce reprezinta in jur de 5% din totalul platilor”, a mai spus Cosmin Vladimirescu.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului de modificare a OG nr. 193/2002 vizeaza o reducere drastica a nivelului comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si de credit, avand drept obiectiv diminuarea costurilor pe care comerciantii le suporta pentru acceptarea platilor electronice. In realitate, experienta din tari unde comisioanele interbancare au fost reduse prin interventie legislativa, dovedeste ca aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, bancile emitente fiind nevoite sa ajusteze comisioanele pe care acestia le platesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate in urma reducerii fortate a comisioanelor de interchange.

Spre exemplu, in Spania, comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% in perioada 2006 - 2010. Astfel, comisioanele detinatorilor de carduri au fost majorate de catre bancile emitente cu 50%. Economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianti a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate detinatorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro.

Prin urmare, exista pericolul ca masurile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sa conduca la o majorare pe alte cai a costurilor percepute posesorilor pentru utilizare si sa descurajeze de fapt utilizarea cardurilor. In plus, daca veniturile pentru cardurile de plata sunt reduse, bancile emitente nu vor mai fi in postura de a investi in inovatii costisitoare, precum platile mobile, portofele electronice, tehnologii fara contact sau securitate sporita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri