Rata la Jumatate poate deveni un program castigator pentru toti jucatorii din piata

Oficialii Garanti Bank au declarat cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pe 2013 ca programul sustinut de stat Rata la Jumatate are sansa sa ajute toti jucatorii din piata. Daca clientii supraindatorati isi vor reduce povara ratelor, acestia vor evita sa devina neperformanti in viitor, ajutand astfel bancile sa nu se confrunte cu noi credite neperformante.

"Bancile vor beneficia cel mai mult de acest program in ceea ce priveste reducerea creditelor neperformante. Este important ca in piata clientii care sunt supraindatorati si au o povara mare in privinta ratelor la banca sa nu devina neperformanti. Astfel, bancile nu se vor mai confrunta cu noi imprumuturi neperformante in viitor", a spus Tolga Banyocu, Strategic Planning Director in cadrul Garanti Bank.

El a explicat ca masura de stimulare a consumului va avea si indirect un impact pozitiv asupra sectorului bancar pentru ca acei clienti care vor avea un venit disponbil mai mare vor apela si la alte servicii bancare si vor deveni clienti mai buni pentru banci.

"Pe termen lung, impactul ar trebui sa fie pozitiv, dar in functie de cum va fi structurat acest program, exista si riscuri pentru banci. In cazul in care clientii care au probleme la plata si au deja restante la rate vor apela la aceasta masura va fi un lucru bun, dar exista si posibilitatea ca un client bun-platnic sa amane intentionat platile pentru a putea apela la aceasta schema, ceea ce ar fi un lucru negativ", sublineaza Tolga Banyocu.

De asemenea, economistul sef al Garanti Bank, Rozalia Pal (poza), afirma ca bancile sunt dornice sa previna situatia in care un client ar deveni neperformant.

Citeste si:
Agenția de Rating Fitch anunță decizii privind 5 bănci din România
Agenția de Rating Fitch...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

"Exista un interes comun din partea bancilor si a statului ca sa revina consumul si eventual pentru client daca are nevoie de o o perioada de doi ani de respiro. In scenariul optimist, dupa doi ani va avea venituri mai mari si va putea suporta mai usor rata la banca", considera Pal.

Afla mai multe despre programul Rata la Jumatate din materialul explicativ publicat aici. wall-street.ro va va tine la curent cu toate modificarile si noutatile despre facilitatea de reesalonare a creditelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri