Moneda nationala s-a depreciat in prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta cu 0,43 bani mai mare, de 4,4916 lei/euro. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4873 lei/euro.

Totodata, rata de schimb leu/dolar american a coborat cu 0,11 bani, la 3,2674 lei/dolar. Leul s-a apreciat si in raport cu francul elvetian, iar cursul de referinta a crescut de la 3,6718 lei/franc la 3,6770 lei/fran.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. La deschiderea sedintei de miercuri, pe piata interbancara de la Bucuresti euro era cotat la 4,4825 lei, cu 0,65 - 0,85 bani (0,14% - 0,19%) sub nivelurile de la inchiderea sesiunii anterioare, de 4,4890 - 4,4910 lei/euro, informeaza Mediafax.

Ulterior, rata de schimb a inceput sa creasca treptat, in cadrul unor tranzactii cu volume in crestere. Cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4950 lei, deprecierea leului fiind in linie cu miscarea inregistrata de monedele statelor din regiune, determinata de retragerea investitorilor din Ucraina, in contextul escaladarii violentelor din aceasta tara.

"Deprecierea leului si a celorlalte monede din regiune este determinata in principal de situatia din Ucraina, la care se adauga factori specifici fiecarei tari. In cazul Romaniei avem situatia incerta pe plan politic. La deprecierea leului ar putea contribui si scaderea dobanzilor pe piata", a afirmat un dealer.

Spre jumatatea sedintei, au aparut in piata ordine de vanzare de valuta, iar dealerii nu exclud ca acestea sa provina din partea BNR, care vrea sa vanda valuta de la MFP. Ratele medii ale dobanzilor afisate luni pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat semnificativ, fiind de 2,12 - 2,62% pe an, dupa ce marti s-au plasat la 4,17 - 4,67% pe an. Evolutia este explicata de dealeri prin faptul ca se apropie finalul perioadei de rezerva.

Dobanzile au scazut, astfel, sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an. In acelasi timp, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat de la 4,16-4,66% la 2,84 - 3,34% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se plaseaza la 3,63% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri