Moneda nationala a inregistrat variatii reduse in a doua parte a sesiunii interbancare de joi, iar la finalul zilei cursul se situa in jur de 4,4670 lei/euro, intr-o piata cu volume de tranzactionare normale, potrivit dealerilor, scrie Mediafax.
In jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4666 - 4,4680 lei, aproape de nivelul de la deschidere, de 4,4660 - 4,4690 lei/euro.

In prima parte a zilei cursul a atins un nou record pe piata interbancara, de 4,4715 lei/euro, dupa care cotatiile au coborat sub 4,47 lei/euro si au ramas sub acest nivel pe tot parcurul sesiunii.

Unii dealeri nu exclud interventiile indirecte ale bancii central, pentru sustinerea monedei nationale.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat miercuri ca deprecierea leului este cauzata de "vestile rele" din zona euro, iar in aceste conditii eforturile de temperare din parte bancilor centrale sunt limitate, desi BNR foloseste instrumentarul adecvat si leul manifesta in continuare rezistenta cea mai solida.

Cursul de referinta anuntat de BNR a atins joi un nou maxim istoric, de 4,4662 lei/euro. Precedentul record, de 4,4587 lei/euro, a fost atins miercuri.

Cursul leului fata de euro a depasit record dupa record de la inceputul lunii mai, depreciindu-se cu 1,57%, initial din cauza turbulentelor de pe scena politica locala, la care s-au adaugat temerile privind soliditatea zonei euro.

Astfel, de la inceputul anului, leul a scazut cu 3,39% in raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodata, pentru dolar cursul a urcat cu 2,66 bani, la 3,5538 unitati, reprezentand cel mai ridicat nivel incepand cu 30 iunie 2010. La acea data, referinta s-a situat la 3,5617 lei/dolar.

Pentru francul elvetian, cotatia a crescut la 3,7195 lei/franc, un nou nivel maxim incepand cu 5 septembrie 2011. La inceputul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Valutele din regiune si bursele europene afiseaza cresteri, recuperand astfel o parte din deprecierea puternica de miercuri, insa temerile privind posibila iesire a Greciei din zona euro limiteaza castigurile.

Summit-ul informal de miercuri al liderilor UE nu a adus masuri concrete privind planurile de rezolvare a crizei datoriilor de stat.

Bancile comerciale au afisat joi dobanzi de 4,82% - 5,31% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, in crestere semnificativa fata de cele de miercuri, de 1,09% - 1,59% pe an. Cresterea a fost determinata de faptul ca joi a inceput o noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au avansat nesemnificativ, la 4,83% - 5,33% pe an, de la nivelurile de 4,79% - 5,29% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri