Pietele financiare au ignorat in mare masura situatia din Ucraina pana in prezent, cu exceptia unei scaderi de amploare redusa pe piata americana in ultima parte a sedintei de vineri, potirivt CNBC.

Actiuni ale Rusiei au contribuit la "trei episoade majore de aversiune fata de risc" in ultimii 35 de ani, potrivit BNY Mellon.

"Prudenta sugereaza ca o atitudine de evitare a riscului ar putea fi adecvata la deschiderea sedintei bursiere de saptamana urmatoare", au scris intr-o nota catre clienti analistii bancii.

Criza din Ucraina a escaladat semnificativ sambata, cand presedintele rus Vladimir Putin a cerut si primit rapid acordul parlamentului pentru trimiterea de trupe in Ucraina.

Guvernul ucrainean a decis mobilizarea generala a trupelor si rezervistilor, in contextul operatiunilor desfasurate de trupele militare ruse prezente in peninsula Crimea, si a cerut ajutorul comunitatii internationale.

Citeste si:

Intre 6.000 si 15.000 de militari rusi sunt in regiunea Crimeea, afirma surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apararii. Nu se stie clar daca este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagra, stationata in Portul Sevastopol, sau daca Rusia a trimis trupe suplimentare.

In plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, doua nave militare ruse sunt stationate in largul Peninsulei Crimeea.

Principalele elemente de infrastructura si administrare - drumuri, aeroporturi si institutii - din regiunea autonoma ucraineana Crimeea se afla practic sub controlul unor militari care cel mai probabil sunt rusi, desi semnele oficiale de identificare lipsesc de pe uniforme.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internationala, vehicule militare si trupe ruse detin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor institutii, drumuri si aeroporturi din Crimeea, chiar daca semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfasurati pe teren si de pe vehiculele acestora.

Rusia nu a confirmat oficial trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean, dar presedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului sau american, Barack Obama, ca isi rezerva dreptul de a "proteja interesele ruse si populatia rusofona" din sud-estul Ucrainei.