Mobilizarea fortelor militare ruse vine in contextul in care Moscova este impotriva organzarii unor alegeri prezidentiale anticipate in Ucraina. Astfel, nava rusa Nikolai Filcenkov, cu cel putin 200 de militari la bord, este stationata in largul Peninsulei Crimeea, un loc al miscarilor politice proruse. Filcenkov a livrat, totodata, zece transportoare blindate BTR-80.

Mai mult, in Crimeea au fost trimise si opt elicoptere sovietice. Astfel, flota Marii Negre, un esalon operational-strategic al Flotei Maritime Militare Ruse, stationata la Sevastopol, include infanterie, artilerie si batalioane de aparare aeriana.

Potrivit Russia Today, pe strazile din Sevastopol, atat in centru cat si la periferia orasului, sunt tancuri care apartin armatei ruse. Aproximativ 26.000 de militari rusi sunt stationati la Sevastopol, unde se afla nave ale Flotei ruse din Marea Neagra.

Agentia de presa Interfax Ucraina, citata de infowars.com, a scris ca mai multe obstacole antitanc au fost plasate langa autostrada Yalta din Sevastopol.

Citeste si:

In timpul revoltelor din Kiev de saptamana trecuta, Rusia a trimis unul dintre consilierii presedintelui Vladimir Putin, Vladislav Surkov, sa se intalneasca cu liderul din Crimeea, Anatoli Mogilev, cu purtatorul de cuvant al Parlamentului, Vladimir Konstantinov, si guvernatorul din Sevastopol, Vladimir Yatsuboi. Intalniri au avut loc, de asemenea, in Moscova, la care a participat Serghei Nariskin, purtatorul de cuvant al Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus.

Pe 20 februarie, un oficial guvernamental rus a declarat, sub anonimat, pentru Financial Times, ca Rusia este dispusa sa declanseze razboi in Crimeea. "In cazul in care Ucraina se destrama, se va declansa un razboi", a spus oficialul. "Ei vor pierde Crimeea in primul rand pentru ca noi vom merge acolo si vom proteja zona, la fel cum am facut in Georgia."

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a pronuntat marti impotriva organizarii in Ucraina a unor alegeri prezidentiale anticipate pe 25 mai. El sustine ca acest lucru este contrar acordului cu privire la iesirea din criza semnat la Kiev saptamana trecuta, relateaza AFP.

Seful diplomatiei ruse a subliniat ca acest acord, semnat vineri de catre Viktor Ianukovici si liderii opozitiei in prezenta unor mediatori europeni - dar pe care Rusia nu l-a semnat -, prevede ca alegeri prezidentiale sa fie organizate abia dupa adoptarea unei reforme constitutionale, proces preconizat sa dureze pana in septembrie, potrivit Mediafax.

Sursa foto: captura www.google.ro/maps