Principalele acte vatamatoare in ceea ce priveste relatia dintre contribuabil si organele fiscale sunt actul administrativ individual, respectiv actul administrativ normativ. Ministerul Finantelor si ANAF au prea multa suveranitate legislativa in ceea ce priveste modificare taxelor si impozitelor, a declarat Madalin Niculeasa, avocat coordonator al Niculeasa Law Office.

"Din pacate, suveranitatea lor legislativa se manifesta exact acolo unde ne doare pe toti: birocratia fiscala. Daca Parlamentul ar redobandi suveranitatea legislativa si ar insusi ceea ce a pierdut in sensul ca sa pastreze modificarea legilor si a limita marja de interventie a Ministerului Finantelor si ANAF pe chestiuni legislative, nu pe inspectie fiscala (adoptarea de norme si proceduri, ordine metodologice), lucrurile s-ar normaliza. Nu cred ca exista domeniu care sa fie mai reglementat asa cum este fiscalitatea", afirma Madalin Irinel Niculeasa (foto).

Declaratiile au fost facute la Conferinta Fiscal 2014, editia a doua, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Niculeasa Law Office si KPMG.

"Daca avem actul administrativ normativ care vatama, in continuare avem actul administrativ individual care, de asemenea, vatama, pentru ca autoritatea fiscala nu are educatia de a emite un act administrativ individual asa cum trebuie. Principala caracteristica a acestui act este de a fi motivat, insa din experienta, am vazut ca nu sunt motivate in raport cu realitatea fiscala, fie sunt motivate in mod teoretic ori trunchiat, pentru organul fiscal, asemenea procurorului sau organului de cercetare penala, are obligatia de a fi obiectiv", a mai spus avocatul.

In opinia sa, in mediul de afaceri romanesc, "s-a impamantenit prea mult ideea de sanctiune. Adica organul fiscal vine si te sanctioneaza. Nu, organul fiscal este un partener si dincolo de faptul ca trebuie sa comunice cu contribuabilul si sa spuna cum e cel mai bine pentru business-ul meu, ar trebui sa fie obiectiv", a declarat Madalin Irinel Niculeasa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri