"Cu un an in urma, in piata de asigurari exista un optimism cu privire la nou infiintata Autoritate de Supraveghere, a carei constructie era considerata oportuna pentru stabilitatea si predictibilitatea pietelor financiare non-bancare. Intr-un interval de timp relativ scurt, aceasta institutie a fost decredibilizata si, prin recul, efectele au fost resimtite de companiile din sectoarele financiare.", a spus Bogdan Andriescu (foto).

In opinia sa, "spectacolul" in care astazi piata de asigurari se afla face parte dintr-un scenariu conceput nicidecum pentru revigorarea acesteia. "Tinuta in viata de catre fondurile actionarilor, piata de asigurari se afla astazi intr-o situatie nemaiintalnita. Este adevarat insa ca la aceasta stare de fapt a contribuit din plin chiar industria de asigurari, ascunzandu-si neputinta de a se dezvolta in spatele unor cuvinte devenite emblema, precum «public needucat financiar», «neprofitabilitatea segmentului auto» sau «preturi prea mici la RCA»", a adaugat presedintele UNSICAR.

Piata de asigurari a atins 8,29 miliarde de lei in 2013, cu numai 0,4% mai mult fata de anul precedent, iar ponderea in Produsul Intern Brut (PIB) a scazut la 1,31%, de la 1,4% in anul 2012.

Citeste si:

"Pietei de asigurari ii este foarte greu sa revina la volumele inregistrate inainte de startul crizei. Consider ca scaderea increderii in sistem si ingerinta politica reprezinta principalele cauze. Clientul a identificat din ce in ce mai mult in ultimii ani, nevoia de consultanta. Tocmai pentru ca sistemul a fost putin «scuturat» a generat aceasta nevoie de indrumare, de asistenta atat la incheierea politelor cat si la recuperarea daunelor. Ceea ce s-a intamplat in Romania cu sistemul de asigurari afecteaza si zdruncina si mai mult putin incredere in asigurari.", a precizat Dogdan Andriescu.

Potrivit datelor preliminare ale ASF, brokerii au intermediat anul trecut 46,84% din primele subscrise, in crestere cu 3,2 puncte procentuale fata de anul 2012. Valoarea primelor intermediate de brokeri pe cele doua categorii de asigurari a fost de 3,88 miliarde de lei, in urcare cu 7,77% fata de anul 2012.