Fondul Monetar International (FMI) considera ca ca cel mai potrivit moment pentru reducerea CAS ar fi in 2015, deoarece impactul pe buget ar fi semnificativ. Fondul a aratat insa ca este dispus sa negocieze si in vara daca Guvernul gaseste masuri de compensare in privinta deficitului bugetar.

"Este in mod evident un efort foarte important si toate optiunile si alegerile dificile trebuie realizate cu foarte multa grija. Am spus intotdeauna ca cel mai bun moment ar fi la discutia bugetului pe 2015, dar daca va aparea mai devreme o reevaluare cu implicarea tuturor partilor vizate, si daca poate fi realizata mai devreme o politica neutra din punct de vedere al impactului asupra deficitului, suntem deschisi la discutii, chiar si din aceasta vara", a afirmat seful misiuinii de evaluare, Andrea Schaechter, intr-o conferinta de presa, prin telefon de la Washington, intrebata daca este realist obiectivul de reducere a CAS din acest an. Oficialul FMI a spus ca pentru a putea atinge acest obiectiv Guvernul ar trebui sa se uite mai intai la masuri de compensare si una dintre zone este largirea bazei si reevaluarea exceptiilor acordate actualilor contributori.

"Reducerea contributiilor sociale este cu siguranta una dintre directiile in care se poate merge, dar cred ca este foarte clar, de asemenea, ca, daca vorbim despre o reducere a ratei CAS, spre exemplu cu 5 puncte procentuale, va costa foarte mult, ar reduce substantial veniturile colectate (...) Trebuie sa sa se evalueze daca cei cu venituri mai mari contribuie suficient la sistemul CAS", a mai spus Schaechter, citata de Mediafax.

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta a declarat ca pierderea la buget rezultata din scaderea CAS cu 5 puncte din iulie, de 2,6 miliarde lei pe un semestru, nu poate fi acoperita decat prin reduceri de cheltuieli, cresteri de taxe si majorarea deficitului, adaugand insa ca deficitul nu poate urca si nu vrea sa taie cheltuieli. PNL a anuntat marti ca va initia demersurile pentru depunerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ponta III daca pana la data de 1 mai Executivul nu va introduce masurile de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale si de eliminare a impozitului pe profitul reinvestit, cu aplicare de la 1 iulie.

Sefa misiunii FMI a insistat insa ca o reducere a contributiilor ar trebui luata in calcul abia la constructia bugetului pe 2015, intrucat veniturile colectate au impact direct asupra bugetului de pensii si chletuielilor din sanatate. "Trebuie avut in vedere ca masura ar avea un impact foarte important asupra sistemului de pensii. Nu vrem sa punem in pericol pensiile din viitor sau platile din sistemul de sanatate. Este o reforma foarte serioasa, care trebuie facuta cu grija, iar bugetul pe 2015 este cel mai potrivit moment pentru aceasta discutie", a spus oficialul FMI.

Schaechter a adaugat ca este de acord cu obiectivul Guvernului de a reduce CAS si cu obiectivul din spatele acestei masuri, adica reducerea poverii fiscale asupra muncii, care este mare, "mai ales pentru cei cu venituri mici".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri