Finantele au atras ieri 1,25 miliarde euro din pietele externe printr-o emisiune de euroobligatiuni cu maturitate de 10 ani. Romania a obtinut un cost de finantare de 3,7% pe an, un minim istoric, au declarat pentru Mediafax surse bancare. Licitatia incepuse de la un randament indicativ de 3,99%.

Suma imprumutata este la jumatatea intervalului tintit de Ministerul Finantelor, de 1-1,5 miliarde de euro. Licitatia a pornit de un randament indicativ de 3,99% (225 puncte de baza peste midswap - indicatorul de referinta al pietei, aflat la 1,74%), iar costul final obtinut a fost de 3,7% (200 puncte de baza pste midswap - 1,7%).

Subscrierile au depasit 5 miliarde de euro, adica de cinci ori valoarea indicativa si de patru ori peste suma imprumutata. "Romania a emis obligatiuni in euro pe piata externa de capital la cea mai scazuta dobanda obtinuta vreodata, completand cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa pentru anul 2014. Prin aceasta emisiune de euroobligatiuni denominate in euro, cea de-a treia pentru Romania cu maturitatea de 10 ani, s-a atras suma de 1,25 miliarde de euro la o dobanda de 3.701% pe an, nivel care se situeaza cu 45 puncte de baza sub randamentul de 4,15% pe an obtinut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut", se mai arata in comunicat.

Avand in vedere maturitatile celorlalte imprumuturi, singurele finantari externe care beneficiaza de un cost mai redus sunt cele obtinute de la institutiile financiare internationale. Romania a atras in toamna anului trecut un imprumut de un 700 de milioane de euro de la Banca Mondiala, la un cost de 3,5% pe an si cu scadenta de 18 ani. Aceasta finantare nu este insa in piata, fiind parte a imprumutului de politici de dezvoltare cu opþiune de amanare a tragerii (DPL-DDO) contractat de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) in anul 2012. "Conform strategiei de administrare a datoriei publice, Romania extinde maturitatea medie a portofoliului, in vederea reducerii riscului de refinantare si diversificarii bazei de investitori", se mai arata in comunicatul Ministerului Finantelor.

Ministerul Finantelor a mandatat, in urma cu aproape doua saptamani, bancile Citigroup, Societe Generale, UniCredit si ING sa pregateasca emisiunea de obligatiuni denominate in euro, cu maturitate de peste zece ani. Cea mai recenta licitatie pe pietele externe a fost in luna ianuarie, cand Ministerul Finantelor au atras 2 miliarde dolari prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

In luna octombrie, Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la un randament de 4,15% pe an. Guvernul a anuntat in luna noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere urmatorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani.

Initial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat in iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finantare pentru 2013. De la inceputul anului, Trezoreria a atras din piata interna 12,578 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri