Cursul oficial anuntat de BNR a crescut marti, la 4,3968 lei/euro, dupa ce luni a atins un nou minim al ultimelor 10 luni. Paritatea publicata de banca centrala este cu 0,49 bani (0,11%) peste nivelul de luni.

Pentru dolarul american, BNR a publicat marti un curs de referinta de 3,2301 lei/dolar, cu 0,15 bani (0,05%) peste paritatea de luni, de 3,2286 lei/dolar. Cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut cu 0,24 bani (0,07%), la 3,5980 unitati, dupa ce luni a revenit la minimul ultimelor sase luni si jumatate, de 3,5956 lei/franc. O paritate similara celei de luni a fost publicata miercuri de BNR, conform Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. "La prima vedere leul a avut o sedinta foarte linistita ieri, inchizand ziua la 4,3960/euro, nivel cu 10 puncte mai slab decat cel de la deschidere. Cu toate acestea, volumele din sistemul de tranzactionare Reuters, platforma preferata pentru tranzactionarea monedei nationale, au fost ridicate si activitatea a inregistrat o concentrare spectaculoasa in perioade foarte scurte de timp. Aceste semne, alaturi de lipsa de dinamism a leului sugereaza ca banca centrala a fost o prezenta importanta in sedinta de ieri. Aceasta idee este similara cu concluzia pe care o tragem din analiza datelor de rezerve valutare ce au fost publicate ieri. Consideram ca acestea indica interventii valutare in valoare de 300 milioane de euro pe parcursul lunii trecute, jumatate din cat estimasem initial, insa, totusi, o suma considerabila. Consideram ca aceste semne suprapuse peste tendinta de apreciere recenta a monedei nationale sustin perspectiva noastra optimista pe termen scurt pentru leu", au afirmat economistii ING Bank intr-o nota transmisa marti dimineata.

La debutul sedintei interbancare de marti, euro a fost cotat la 4,3920 - 4,3960 lei, usor sub nivelurile de la finalul sesiunii anterioare. Ulterior, rata de schimb a fluctuat foarte usor, intr-o piata apatica si unde au fost realizate tranzactii cu volume foarte mici, potrivit dealerilor.

Cel mai redus nivel tranzactionat in prima parte a zilei a fost de 4,3920 lei/euro, iar maximul a fost de 4,3977 lei/euro. Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,3955 - 4,3975 lei, foarte usor peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,3945 - 4,3965 lei/euro.

In acelasi timp, forintul si zlotul erau in stagnare in raport cu euro. Ratele medii ale dobanzilor practicate marti dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada usor si au ajuns la 1,75% - 2,25% pe an, dupa ce luni au fost la 1,87% - 2,37% pe an. Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si mai ridicate decat dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat la 1,79% - 2,29% pe an, de la 1,89% - 2,39% pe an in ziua anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut nesemnificativ, la 2,68% pe an de la 2,69% in dimineata zilei de luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri