Cursul de schimb ar putea fluctua in cea mai mare parte a acestui an in intervalul 4,4-4,6 lei/euro, in timp ce in cazul unei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit), Banca Nationala a Romaniei (BNR) va interveni probabil pentru a limita volatilitatea, insa cursul tot ar putea urca a doua zi la 4,55-4,56 lei/euro, estimeaza analisti din banci.

"Leul romanesc s-ar putea tranzactiona cea mai mare parte a timpului in acest an in intervalul 4,4-4,6 lei/euro, iar banca centrala ar putea mentine sub control volatilitatea prin intermediul regimului de flotare controlata", potrivit analistilor Erste.

Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlata, ceea ce inseamna ca BNR intervine in piata valutara pentru a tempera volatilitatea excesiva atunci cand leul inregistreaza fluctuatii ample in raport cu euro in intervale scurte de timp.

In prezent, cursul la care se perfecteaza schimburi in piata interbancara se situeaza usor peste 4,54 lei/euro, cu aproximativ un ban peste referinta anuntata marti de BNR, de 4,5330 lei/euro. Cursul a urcat in piata interbancara rapid cu aproape un ban la scurt timp dupa anuntarea referintei de catre banca centrala.

Joi, cursul anuntat de BNR a inregistrat maximul ultimilor doi ani si jumatate. BNR nu stabileste cursul de schimb, doar il calculeaza in functie de cotatiile din piata interbancara.

Cursul de schimb anuntat de BNR a inregistrat maximul istoric in august 2012, cand s-a situat la 4,6481 lei/euro, in contextul referendumului de demitere a presedintelui de la acel moment, Traian Basescu.

In cazul iesirii Marii Britanii din UE, cursul ar putea urca a doua zi la 4,55-4,56 lei/euro

Daca Marea Britanie alege sa ramana in UE, leul s-ar putea aprecia semnificativ vineri pentru a inchide saptamana aproape de 4,5 lei/euro. In cazul in care britanicii aleg insa sa paraseasca UE (Brexit), analistii ING Bank se asteapta ca leul sa evolueze mai bine ca forintul sau zlotul.

"Totusi, este posibil ca toate consecintele sa nu fie vizibile imediat si ca efectele acestui eveniment sa se faca simtit pe parcursul intregului an. In urma unui asemenea scenariu, EUR/RON ar putea testa la sfarsitul saptamanii maximele anului atinse in ianuarie, de 4,55-4,56 lei/euro (in piata interbancara, n.r.)", potrivit unui raport al analistilor ING Bank Romania.

BNR ar putea interveni, in acest context in piata valutara pentru a limita presiunile de depreciere, iar cresterile ar fi temporare, noteaza acestia.

Cursul de schimb ramane in medie la 4,5 lei/euro pentru urmatoarele 12 luni

Pentru urmatoarele 12 luni (intervalul iulie 2016 – iunie 2017) analistii Erste estimeaza o medie a cursului de schimb de 4,5 lei/euro, peste media inregistrata anul trecut de 4,4450 lei/euro.

T3 2016 T4 2016 T1 2017 T2 2017
EUR/RON 4,50 4,51 4,50 4,50
USD/RON 4,17 4,10 4,02 3,95

Sursa: raport Erste

Erste nu exclude episoade de volatilitate care sa scoata cursul de schimb din intervalul 4,4-4,6 lei/euro, insa impactul acestora ar fi limitat.

„Nu putem exclude total scurte episoade de volatilitate, mai ales inaintea referendumului privind iesirea Marii Britanii din UE, dar nu estimam un impact semnificativ al fluctuatiilor cursului asupra inflatiei sau cresterii economice”, se arata in raportul Erste.

Leul s-a depreciat cu mai putin de 1% fata de euro in ultima saptama si jumatate, din cauza ingrijorarii privind impactul unui eventual Brexit.

Daca britanicii voteaza pentru ramanerea in UE, leul ar putea recupera o parte din terenul pierdut recent in raport cu euro, potrivit bancii austriece.

In privinta politicii monetare, analistii Erste anticipeaza ca BNR va incepe sa majoreze dobanda de politica monetara din primul trimestru al anului urmator, cu o crestere de 0,25 puncte procentuale, de la nivelul minim actual de 1,75% la 2%.

Rezervele minime pentru lei si valuta ar putea fi mentinute neschimbate in urmatoarele trimestre. In lunile urmatoare ar putea avea loc o ingustare a coridorului de variatie din jurul ratei de politica monetara, ceea ce ar conduce la „o usoara majorare a ratelor pe termen scurt catre dobanda de politica monetara”, se arata in raportul grupului austriac.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri